KAOS: Bijela kuća poziva na “zakon i red” dok prosvjedi bjesne diljem zemlje

Bijela kuća u ponedjeljak je pozvala na “zakon i red“ i osudila agitatore za šestu uzastopnu noć nasilnih prosvjeda potaknutih bijesom zbog rasne nejednakosti i policijske brutalnosti, javlja Reuters.

Prosvjedi bjesne diljem zemlje

Policija i vatrogasci cijelu su se noć borili s požarima u blizini Bijele kuće, a dio prosvjednika pljačkao je trgovine u New Yorku i na jugu Kalifornije. Nacionalna garda je objavila da je izašla na ulice u 23 savezne države i u prijestolnici.

Jedna je osoba ubijena u Louisvilleu u Kentuckyju gdje su policija i nacionalna garda uzvratile vatru pri tjeranju prosvjednika.

Nemiri su preplavili SAD nakon što je policija prošli ponedjeljak pri uhićenju usmrtila Afroamerikanca Georgea Floyda, u vrijeme dok se država pripremala otvoriti nakon dugotrajnih restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Derek Chauvin, policajac koji je klečao na vratu 46-godišnjeg Floyda iako mu je on govorio da ne može disati, otpušten je i optužen za ubojstvo, a “Ne mogu disati“ postao je slogan prosvjednika.

Smrt Georgea Floyda posljednji je u nizu sličnih incidenata u kojem je policija usmrtila nenaoružane crnce.

Deseci gradova u SAD-u i dalje su pod policijskom satom, na razini koja nije viđena od nemira nakon ubojstva Martina Luthera Kinga, borca za rasnu jednakost 1968.

Poziv na pridržavanje zakona i reda

“U ovoj državi nam trebaju zakon i red“, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany za Fox News. Dodala je da iza nasilja “sigurno stoji“ skupina Antifa.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u nedjelju tu skupinu prozvao terorističkom organizacijom, u ponedjeljak će se sastati s čelnicima snaga sigurnosti, a potom održati telefonsku konferenciju s guvernerima i sigurnosnim dužnosnicima.

Trump se još nije obratio javnosti oko krize, no imao je niz objava na Twitteru nazvavši prosvjednike “nasilnicima“ i pozvavši guvernere da zauzmu čvršći stav prema njima. Zaprijetio je da će na ulice poslati vojsku.

Kritičari optužuju američkog predsjednika da dodatno pogoršava sukobe i rasne tenzije umjesto da ujedini zemlju. Trump na izborima 3. studenog traži drugi mandat u Bijeloj kući.

“On ne pomaže, on ne predvodi i uzrokuje dodatni razdor“, rekla je u ponedjeljak za CNN gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms.

“Ako neće govoriti o jedinstvu, poštivanju i pomirbi i reformirati naše zajednice, mislim da ne bi trebao uopće govoriti. To će samo pogoršat stvari“, dodala je. Njezin grad jedan je od onih gdje su prosvjedi najnasilniji.

Washington i drugi gradovi ovaj su vikend trebali započeti normalnu ekonomsku aktivnost nakon više od dva mjeseca restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa koji je usmrtio 104 tisuća Amerikanaca.

Komentiraj