KAO GLJIVE POSLIJE KIŠE Glazbeni biografski filmovi doživljavaju procvat, najnoviji je o Amy Winehouse

Autor:

epa11265955 British actor Marisa Abela poses at the world premiere of Back to Black at the Odeon Luxe in central London, Britain, 08 April 2024. The film tells the story of British singer-songwriter Amy Winehouse.  EPA/TOLGA AKMEN

EPA/Hina/TOLGA AKMEN

Biografski film Back To Black o prerano preminuloj pjevačici Amy Winehouse uskoro stiže na velika platna, nakon biografskog filma o Bobu Marleyu, a prije onih o Bobu Dylanu i Bruceu Springsteenu i svjedoči o smjeru kojim je krenula glazbena industrija.

Interes sedme umjetnosti za glazbenike i njihove živote očigledan je, osobito za glazbene zvijezde s nesretnim ili tragičnim sudbinama.

Scenarij je uglavnom vrlo sličan: odrastanje, uglavnom u skromnoj sredini, nakon čega slijedi golem i neočekivan uspjeh, ovisnosti i/ili tragičan kraj.

Amy Winehouse umrla je 2011. od trovanja alkoholom u dobi od 27 godina. U istim je godinama života slična sudbina zadesila Janis Joplin, Jimija Hendrixa, Curta CobainaBob Marley je umro od raka 1981. u dobi od 36 godina. Film se od 12. travnja počinje prikazivati u Velikoj Britaniji, 24. travnja u Francuskoj i 17. svibnja u SAD-u.

Nick Cave i Warren Ellis skladaju glazbu za film ‘Back To Black’ o Amy Winehouse

“No trebalo bi stvari gledati obratno, jer nije kinematografija ta koja traga za mitovima, pa Terminator je star 40 godina. Prije bih rekao da svijet glazbe i vlasnici prava traže alate kojima će ponovno vratiti glazbu muzičara kojih više nema da bi ih ponudili novim generacijama koje se bore s aktualnim događajima”, rekao je AFP-u Sophian Fanen, novinar i suosnivač francuskog portala Les Jours.

Paramount, koji je distribuirao film Bob Marley, jedna ljubav, premijerno prikazan 14. veljače, oduševljen je uspjehom što ga je film postigao već krajem veljače, osobito u Francuskoj.

“Kompletni katalog Boba Marleya u Francuskoj je dnevno u prosjeku imao više od milijun streamova u samo tjedan dana! Naslov Could You Be Loved upravo je ušao među 200 najboljih streamova čak 44 godine nakon objavljivanja“, objavila je tvrtka.

Belkacem Bahlouli, glavni urednik časopisa Rolling Stone za Francusku AFP-u je rekao da glazbeni biografski filmovi doživljavaju pravi procvat.

“Sada ih već imamo po dva godišnje, rastu kao gljive poslije kiše“, kaže Bahlouli.

Britanski list Guardian primjećuje da je “glazbeni biografski film golemi žanr, koji se i dalje širi i nema dovoljno prostora da se nabroje sva nova ostvarenja”.

Rolling Stone u izdanju za veljaču konstatira da su “u zadnjih desetak godina snimljeni brojni glazbeni biografski filmovi bez obzira na okolnosti, u dobru i u zlu” jer postoji interes za njima.

FELJTON Mistično djetinjstvo reggae zvijezde na Jamajci

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.