Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Škare Ožbolt: “Naš slogan je Volim Zagreb. Nedavno nam se pridružio i pjevač Drago Diklić”

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt dala je intervju za HINU. Kazala je da će nakon lokalnih izbora biti teško sastaviti većinu u Gradskoj skupštini, pa u trenutku kada je Zagreb u krizi, vidi potrebu velike koalicije svih političkih blokova u Skupštini.

Kandidatkinja Škare Ožbolt dotakla se i svog predizbornog programa, istaknula da će projekti poput Zagreba na Savi i denivelacije željezničke pruge nadići mandat od četiri godine, ali da će ih staviti na noge. Kaže da su je prepoznali birači svih stranačkih opcija, a o činjenici da je njezin voditelj kampanje Ante Šimunović još uvijek član HDZ-a, kaže da je to njegova stvar. Tvrdi i da se nikada ne bi vratila u politiku, da Zagreb nije u kriznom stanju. Rješenje za korupciju i klijentelizam vidi u transparentnoj Gradskoj upravi.

Što se tiče velikih projekata za Zagreb, Škare Ožbolt kaže da kriza postoji, ali da ima prostora za razvoj.

“I u ovim kriznim vremenima novca ima, samo je pitanje gdje taj novac ide; ide li u privatne džepove ili se koristi u svrhu probitka i boljeg života građana. Netko je već izračunao da 20 posto proračunskog novca ide u korupcijske svrhe, a 20 posto je tri milijarde kuna. To je ogroman novac.

Moji projekti jesu ambiciozni, usmjereni na brzo podizanje Zagreba. Zagreb je u najvećoj krizi ikada, devastiran je, oštećen u potresu gospodarski potpuno zaostaje za drugim europskim gradovima. To se mora promijeniti. Neki projekti će se sigurno potezati i izvan mandata, no ja nemam namjeru biti gradonačelnica 20 godina kao Milan Bandić, jer to je neproduktivno. Spremna sam raditi dan i noć jer moj motiv za kandidaturu nije politička moć niti da budem protiv neke političke opcije, moj motiv je isključivo obnoviti grad i iskoristiti sva svoja znanja, sposobnosti i energiju kako bi se u što bržem roku vratio u normalu”, rekla je Škare Ožbolt.

Prvi cilj joj je, kaže, napraviti obnovu grada, zatim podići standard života te početi razvijati grad kroz infrastrukturne projekte, modernizaciju i ujednačavanje komunalne infrastrukture u svim dijelovima grada. Zatim, želi prometnu infrastrukturu dovesti u normalu, spustiti željezničku prugu ispod razine zemlje.

“Cilj mi je i donijeti cjeloviti Generalni urbanistički plan, jer cjeloviti GUP nije donesen od 1971. godine. Do sada smo imali samo takozvani samo točkasti, odnosno interesni GUP. Danas željeznička pruga dijeli Zagreb. Ako se stavi pod zemlju dobiva se zelena trasa od Sesveta do zapadnog dijela grada. Za to postoji novac europskih fondova.

Drugi veliki projekt je stavljanje rijeke Save u funkciju grada. Zagreb je jedini grad koji ima rijeku koju ne koristi. Prvo bi se obuzdao tok Save postavljanjem mini hidroelektrana. Istina je da taj projekt već godinama postoji, uopće mi nije jasno zašto nisu zatražena sredstva za to. Sava bi postala plovna i mogla bi se koristiti za turističke svrhe, ali i za vodeni gradski prijevoz, takozvani vodeni tramvaj. To su dva infrastrukturna projekta koja nadilaze 4 godine mandata, ali zasigurno kada se u njih krene, tada će to ići”, rekla je Škare Ožbolt.

Za rast BDP-a, potrebno je, kaže, stvoriti uvjete za investicije. Grad nema što graditi, već stvoriti uvjete za investicije. Investitore bi privukla jasna priča , a to je GUP, brza i efikasna uprava. Kroz te investicije će se otvarati radna mjesta, to je bitno, posebno za mlade. Obnova je iznad svega, to je preduvjet koji treba riješiti, naglasila je Škare Ožbolt.

Pitanje obnove grada

Postane li gradonačelnica, u obnovu bi krenula odmah.

“Puno je problema u obnovi – no idemo od organizacije. Odmah čim se formira skupština idemo u reorganizaciju Gradske uprave – stvaramo veliki mega zavod za obnovu grada koji će u sebi sublimirati sve manje urede – za prostorno planiranje, za strategiju, za imovinsko-pravne odnose i zavod za zaštitu spomenika kulture. Praktički, od tuda će se obnavljati grad, ali istovremeno i razvijati, strateški, pametno i brzo jer će sve institucije biti na jednom mjestu.

Neće biti situacije da dobijete dozvolu, ali da vam onda zavod za zaštitu spomenika kulture kaže da to ne može. Plastično opisujem – obnova će ići planski, ako je to određeni blok, primjerice Preradovićeva, Teslina, Gajeva i Zeleni val – odmah će se rješavati imovinsko-pravni odnosi i prostorni-planski dokumenti ako nisu riješeni, a do tada zavod za zaštitu spomenika kulture pravi realne elemente zaštite. Ja znam što je problem i znam da se on može riješiti, za razliku od svih drugih kandidata. Neće država obnoviti grad, nego javne zgrade, i to po naputku i strategiji grada”, rekla je Škare Ožbolt.

Problem korupcije i klijentelizma misli riješiti transparentnom gradskom upravom. Građani će moći ocjenjivati rad gradske uprave, imati uvid u sve sklopljene ugovore i uvijek će moći pitati zašto je nešto sklopljeno. Uvest će se dvostrana komunikacija s građanima, po principu, ti zatraži, ja ću zatrčati, kazala je.

“Gradska uprava tu mora biti radi građana. Dok god je građanima muka ići u grad i gradsku upravu, to je onda kobno. Ja to godinama gledam, da nije bilo ovog potresa i da nije bilo ovakve devastacije grada, ja se možda nikad ne bih kandidirala”, rekla je Škare Ožbolt.

Kandidati za zamjenike gradonačelnice su dvoje mladih stručnjaka, Kristina Sušac koja će se baviti ekologijom, otpadom i sportom te Ivan Slade Šilović, za digitalizaciju uprave i holdinga.  Cilj joj je, kako kaže, okupiti mlade, energične, ugledne Zagrepčane, ljude koji su obilježili grad, bez obzira tko od kuda dolazio.

“Naš slogan je Volim Zagreb, i to je motiv okupljanja. Nedavno se našem timu pridružio i pjevač Drago Diklić”, otkrila je.

Njezin voditelj kampanje Ante Šimunović, međutim, još uvijek je član HDZ-a. Škare Ožbolt kaže da je to njegova stvar. Njezini politički korijeni dolaze iz HDZ-a, naglasila je, za sebe kaže da je umjereni desni centar i da je podržavaju građani svih političkih opcija. Zato je, tvrdi, i okupila šarolik tim oko sebe.

“Moji birači su iz svih slojeva društva, i mladi i stariji. To su oni koji su se razočarali u sve što se događa, koji su se pasivizirali, meni je drago da moje pojavljivanje izvlači birače na izbore, to mi je kompliment. Drago mi je i da su se svi oni koji su se opredijelili za mene, čvrsto opredijelili”, rekla je.

Velika koalicija u Gradskoj skupštini

Kampanju financira sama, uz male donacije građana i poduzetnika, naglasila je.

“Iza mene ne stoje nikakve interesne skupine, nikakav krupni kapital, nikakve strane udruge, stranke, iza mene stoji sintagma Volim Zagreb. Svi oni koji su se okupili, učinili su to na temelju onoga što sam predstavila, moje energije, znanja, iskustva i rezultata koje sam imala u prošlosti, a imala sam ih prilično. Oni su uz mene, to je dobra i zdrava klima, iza mene ne stoje stranački uhljebi, nikakvi utezi, moraš ovo ili ono zato što je to tako”, iznijela je Škare Ožbolt.

Smatra da će biti jako teško sastaviti Gradsku skupštinu i da će biti potrebno napraviti barem u jednom mandatu veliku koaliciju, sa svim političkim blokovima. Grad je, kaže, devastiran i ne treba gubiti energiju na uspostavljanje vlasti nakon izbora.

“Ako je Tuđman 1992 godine mogao napraviti vladu nacionalnog jedinstva, onda i mi možemo napraviti takvu gradsku vlast”, smatra Škare Ožbolt.

Kao svoju prednost ističe bogato iskustvo.

“U svim kriznim situacijama pokazala sam se kao pobjednik, radila sam pravosuđe i tu sam vidjela sva lica politike. Opet sam uspjela u nekim stvarima pokrenuti strukturnu promjenu, započela digitalizaciju zemljišnih knjiga i to na svoju inicijativu, ne radi nekakvog koalicijskog sporazuma. Nisam se promijenila, to isto mislim napraviti i sada. Svi oni koji će podržati moj pristup, dobrodošli su”, poručila je Škare Ožbolt u intervjuu za Hinu.

Komentiraj