Kandidat HDZ-a za dubrovačkog gradonačelnika Franković: “Grad na računu ima sedam milijuna kuna, plaće uredno isplaćene”

Kandidat HDZ-a za dubrovačkog gradonačelnika Mato Franković izjavio je u utorak kako je na računu Grada Dubrovnika sedam milijuna kuna i sve su plaće uredno isplaćene, a ukupno kreditno opterećenje iznosi 0,45 posto gradskog rashoda.

Time je Franković odgovorio na prozivke izbornih suparnika kako je Grad Dubrovnik preopterećen kreditima, a gradska blagajna prazna.

„Ukupno kreditno zaduženje godišnje će 2023. godine iznositi 35 milijuna kuna. Nema opterećenja za normalno funkcioniranje. Bez problema možemo vraćati puno više, ali nam neće biti potrebno jer ćemo koristiti europske fondove“, rekao je Franković.

Podsjetio je kako je kreditno zaduženje bilo nužno jer su proračunski prihodi od 616 milijuna u 2019. godini prepolovljeni na 313 milijuna kuna u pandemijskoj 2020. godini.

„Grad smo koji je u Hrvatskoj najviše financijski propatio, izgubili smo 300 milijuna kuna, a ostali smo stabilni kad je gradsko gospodarstvo iznimno palo. Uredno smo izvršili sve obveze prema zaposlenicima gradske uprave javnih ustanova te dobavljačima, kao i plaćali socijalna davanja, stipendije, podstanarske stanove. Istovremeno smo rasteretili dubrovačko gospodarstvo za 150 milijuna kuna“, naveo je Franković.

Preko 200 milijuna kuna u škole i vrtiće

Franković je u Dubrovniku na konferenciji za medije govorio o dosadašnjim i budućim ulaganjima u predškolsko i školsko obrazovanje. Podsjetio je kako je u protekle četiri godine Grad Dubrovnik u škole i vrtiće uložio preko 200 milijuna kuna.

„Otvorili smo trinaest novih vrtićkih grupa, a energetski obnovili tri vrtića. Nastavit ćemo ulaganja kroz izgradnju četiri vrtića i u potpunosti ispoštovati sve pedagoške standarde“, rekao je Franković koji očekuje da će cjelogodišnjim upisima nestati liste čekanja. Uz to će se poboljšati kolektivna prava djelatnika vrtića rastom plaća od 20 posto do kraja 2021. godine.

Franković je najavio kako će se na jesen 2022. godine uvesti besplatan vrtić, ali i besplatan produženi boravak za prva četiri razreda osnovnih škola.

„Rasterećenje roditeljima ćemo temeljiti na prihodima iz turizma i ostalih djelatnosti, dok ćemo projekte financirati iz europskih sredstava“, poručio je Franković.

Komentiraj