Kamala Harris osudila Trumpov novi pokušaj poništavanja rezultata izbora u Georgiji

Izabrana američka potpredsjednica Kamala Harris ocijenila je u nedjelju da najnoviji pokušaji odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa da ospori izborne rezultate u Georgiji predstavljaju “bezobzirnu, drsku zloporabu moći”.

Washington Post je u nedjelju objavio snimku telefonskog razgovora iz kojega je razvidno da je Trump vršio pritisak na dužnosnika savezne države Georgije nadležnog za izbore da “nađe” dovoljno glasova kako bi mu poništio izborni poraz u toj državi.

List navodi da se u sat vremena dugom telefonskom razgovoru s državnim tajnikom Georgije Bradom Raffenspergerom, također republikancem, Trump naizmjence dodvoravao, molio i prijetio neodređenim kaznenim posljedicama u pokušaju da poništi svoj izborni poraz od izabranog predsjednika Joea Bidena u toj državi.

Post navodi da su Raffensperger i njegov savjetnik tijekom cijelog razgovora odbacivali Trumpove tvrdnje i odgovarali predsjedniku da se oslanja na osporene teorije urota o izborima koji su bili pošteni i ispravni. Audio izvadci koje je list objavio to i potvrđuju.

Kamala Harris rekla je u nedjelju navečer na izbornom skupu u Savannahu u Georgiji da Trumpov najnoviji pokušaj osporavanja izbora predstavlja “potez očajnika”.

Bijela kuća nije željela komentirati snimku, a još nije odgovorio ni Raffenspergerov ured. Komentar nije imao ni Bidenov ured.

Georgia je jedna od nekoliko ključnih država na američkim predsjedničkim izborima 3. studenog u kojima je Trump izgubio od Bidena. Trump od tada iznosi neutemeljene tvrdnje o izbornim prevarama u tim državama nastojeći preokrenuti rezultat.

U utorak se u Georgiji održava drugi krug izbora za dva mjesta u Senatu, a izborni rezultat će odrediti hoće li republikanci zadržati većinu u gornjem domu Kongresa.

Komentiraj