Kakvu poruku šalje? Biden se neće pojaviti na konferenciji o klimi u Dubaiju

Autor:

epaselect epa10988766 A crew member of the Greenpeace ship Rainbow Warrior gestures at a banner that reads 'Make Polluters Pay' while docked at the Port of Manila, Philippines, 22 November 2023. The Rainbow Warrior ship is in the Philippines to amplify stories of communities struggling with the climate crisis and to demand the government make polluters pay for their role in worsening climate change.  EPA/FRANCIS R. MALASIG

EPA/FRANCIS R. MALASIG

 Američki predsjednik Joe Biden neće putovati u Dubai gdje krajem tjedna počinje UN-ova konferencija o klimi, objavila je Bijela kuća u priopćenju no tek treba objaviti službeni razlog.  

Niz svjetskih čelnika najavilo je dolazak na 28. Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP28) koja će se održati od 30. studenog do 12. prosinca 2023. u Expo Cityju u Dubaiju.

Dnevnik The New York Times poziva se na visoke dužnosnike Bijele kuće koji kažu da je predsjednik Biden predan nastojanjima da se dogovori produljenje prekida vatre u Gazi kako bi se omogućilo oslobađanje izraelskih talaca koje je oteo palestinski islamistički pokret Hamnas.

Posebni američki izaslanik za klimu John Kerry, prvi čovjek Bidenove vlade za međunarodne pregovore o klimatskoj krizi, predstavljat će Sjedinjene Države u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje će se okupiti predstavnici iz dvjestotinjak zemalja.

Biden je sudjelovao na dva zadnja klimatska samita, u Škotskoj te Egiptu.

Ranije u studenome Biden je klimatsku krizu opisao kao “krajnju prijetnju čovječanstvu”.

Sudionici samita COP28 trebaju zadati nove ciljeve za korištenje obnovljivih energija.

Financijske procjene šteta i gubitaka također će dominirati samitom koji treba odgovoriti na pitanja je li svijet na pravom putu da kontrolira klimatsku krizu.

OZNAKE: Dubai, klima, joe biden, samit, UN

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.