Kako su suci Mrčela i Kos novim suđenjem Kalmeti spasili HDZ od optužbi za zločinačko udruživanje

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO, Nacional, Emica Elvedji, Goran Kovacic/PIXSELL

Otkrivamo zašto ukidanje oslobađajuće presude HDZ-ovom moćniku Božidaru Kalmeti ipak može djelomice zadovoljiti premijera Andreja Plenkovića i njegov HDZ

Djelomičnim ukidanjem prvostupanjske oslobađajuće presude bivšem HDZ-ovu ministru prometa Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima, Vrhovni sud vratio je taj predmet na ponovno postupanje Županijskom sudu u Zagrebu. Na novo suđenje vraćen je slučaj iz afere HAC-Remorker o protupravnom izvlačenju proračunskog novca preko hrvatskih cestovnih tvrtki, zbog sumnje da je sve bilo u režiji Božidara Kalmeta kao nekadašnjeg ministra prometa i jednog od HDZ-ovih teškaša koji i danas iz sjene vlada u Zadru. Novac je izvučen iz HAC-a i Hrvatskih cesta, obveznika Zakona o javnoj nabavi kao državnih poduzeća, sve pod paskom i nadzorom Ministarstva prometa, a 2007. ondašnjeg ministra prometa Božidara Kalmete.

Ta obveza o javnoj nabavi, po svemu sudeći, nije bila poštovana, a Kalmeta je po izvornoj optužnici USKOK-a bio optužen da je ustrojio i zločinačko udruženje u sklopu kojeg je iz HAC-a preko tvrtke Remorker bilo izvučeno oko 15 milijuna kuna. Kalmeta je sve donedavno bio oslobođen tih optužbi, ali nakon ove nove presude Vrhovnog suda, on i njegovi suoptuženici ponovo će sjesti na optuženičku klupu. Kalmeta kao bivši HDZ-ov ministar prometa morat će se opet braniti od optužbi da je svoje ministarstvo oštetio za oko 600.000 kuna, među ostalim, i kada je od Fimi medije u vlasništvu pokojne Nevenke Jurak naručio, a potom i platio za izbornu promidžbu HDZ-a spot “Prometna renesansa Hrvatske”, koji je sudskim spisima bio definiran kao film. Taj spot nikada nije bio emitiran pa je nepoznato kako je i zašto uopće sniman, ali za to je u prvostupanjskoj presudi Županijskog suda u Zagrebu Kalmeta bio nepravomoćno oslobođen optužbi.

Na novo suđenje vraćen je slučaj iz afere HAC-Remorker o protupravnom izvlačenju proračunskog novca preko hrvatskih cestovnih tvrtki, zbog sumnje da je sve bilo u režiji Božidara Kalmete kao nekadašnjeg ministra prometa i jednog od HDZ-ovih teškaša, koji i danas iz sjene vlada u Zadru. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

No Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski Županijski sud u Zagrebu pogrešno utvrdio činjenično stanje. Tako će se u ponovljenom postupku morati utvrditi je li taj promidžbeni spot, odnosno film „Prometna renesansa Hrvatske“, kako je to USKOK tvrdio u optužnici, a osporila prvostupanjska presuda Županijskog suda u Zagrebu, napravljen za izbornu promidžbu HDZ-a 2007. I u tom predmetu to je bio aranžman Fimi medije.

Iako ova presuda sudskog vijeća Vrhovnog suda u sastavu Damira Kosa kao predsjednika, Marina Mrčele kao važnog suca izvjestitelja i suca Perice Rosandića ne ide u prilog Kalmeti, ova odluka Vrhovnog suda ipak može djelomice zadovoljiti Andreja Plenkovića i njegov HDZ.

Marin Mrčela kao sudac izvjestitelj i Damir Kos kao predsjednik Sudskog vijeća, uz suca Pericu Rosandića, potpisuju presudu Vrhovnog suda kojom se ukida oslobađajuća presuda Županijskog suda za Božidara Kalmetu. FOTO: Emica Elvedji, Goran Kovacic/PIXSELL

Zašto? Zato što buduća presuda ne može biti pogubna kao što je bila u predmetu Fimi medija kada je i HDZ kao politička stranka s Ivom Sanaderom bio proglašen krivim kao ondašnja stranka u postupku. Sada je Vrhovni sud u svojoj presudi sugestijama Županijskom sudu u Zagrebu izostavio optužbu za zločinačko udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela pa buduća presuda ne može izravno dohvatiti i HDZ kao stranku, iako su ovdje optuženici članovi HDZ-a.

S druge strane, Vrhovni sud ispravno osporava pravo da se proračunskim novcem financira izborna kampanja HDZ-a, što su u svojim svjedočenjima potvrdili na Županijskom sudu i Kalmeta kao optuženik, ali i Branko Bačić kao svjedok i uvaženi član HDZ-a i predsjednik njegova zastupničkog kluba u Saboru. Štoviše, rekli su da je to bilo uobičajeno i u prethodnim izbornim ciklusima. Dakle, nije bilo prvi put.

Kalmeta će se morati braniti od optužbi da je svoje ministarstvo oštetio za oko 600.000 kuna kada je od Fimi medije za izbornu promidžbu HDZ-a naručio i platio spot ‘Prometna renesansa Hrvatske’

Evo što o Kalmetinu promidžbenom spotu „Prometna renesanse Hrvatske“ kaže Vrhovni sud vraćajući taj predmet Županijskom sudu u Zagrebu na novu prosudbu: „Optuženik Božidar Kalmeta i svjedok Branko Bačić iskazuju o predizbornoj promidžbi kao jednom od ciljeva filma, a to se ne može zanemariti u kontekstu inkriminacije koja se optuženom Božidaru Kalmeta stavlja na teret“.

Vrhovni sud zatim navodi kao preporuku na novom suđenju i sljedeće: „Treba navesti da ministarstva kao državna tijela ne sudjeluju na izborima i nemaju pasivni izborni legitimitet. Zakonima koji su bili na snazi u inkriminiranom razdoblju (Zakonom o izbornom postupku zastupnika u Hrvatskom saboru i Zakonom o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata) bio je propisan način financiranja stranaka i predizborne promidžbe. Taj način nije podrazumijevao financiranje iz državnih tijela.

Tvrtka Fimi media bila je u vlasništvu danas pokojne Nevenke Jurak, koja je u aferi bila osumnjičena s bivšim ravnateljem Carinske uprave i bivšim rizničarom HDZ-a Mladenom Barišićem. FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

To je i logično, jer po Zakonu o sustavu državne uprave njihova je zadaća zakonito i učinkovito obavljanje državnih poslova u okviru resorne nadležnosti i odgovornosti. Pritom su čelnici državnih tijela odgovorni za zakonito i namjensko korištenje proračunskih sredstava, a u to ne ulazi predizborna promidžba političkih stranaka i kandidata na izborima“.

Taj zakonski standard očito nije bio poštovan u prvostupanjskoj presudi Kalmeti na Županijskom sudu u Zagrebu pa sada na to upozorava Vrhovni sud kao bitnu inkriminaciju.

‘Budući da film nikada nije prikazan, prvostupanjski sud ocjenjuje da nije naručen s ciljem političke promidžbe… Taj zaključak ne slijedi iz okolnosti koje su iskazivali optuženi Kalmeta i svjedok Bačić’

Vrhovni sud se u svojoj odluci osvrće i na činjenicu da je taj sporni spot bio isporučen tek nakon izbora.

Evo što tome zaključuje: „Prvostupanjski sud iznosi kronologiju izbora iz 2007. te utvrđuje da je film isporučen nakon izbora. No, sud zanemaruje da iz iskaza svjedoka Ž. T. da su ugovori s društvom Fimi Media d.o.o. bili sklopljeni nakon što je film bio isporučen pa se prema datumu tih ugovora ne može pouzdano utvrditi kada je film naručen i isporučen ministarstvu. U tom je dijelu propušteno utvrditi kada je doista bila dogovorena suradnja Hrvatske autoceste d.o.o. i društva Fimi Madia d.o.o. i dovesti tu činjenicu u vezu s izborima za Hrvatski sabor“.

Presuda Vrhovnog suda kojom je presuda Županijskog suda u Zagrebu u slučaju HAC-Remorker, gdje je jedan od optuženih bio Božidar Kalmeta, vraćena na novu prosudbu, ali zbog čijih odredbi buduća presuda ne može izravno dohvatiti i HDZ kao stranku iako su ovdje optuženici članovi HDZ-a. FOTO: Nacional

No na kraju Vrhovni sud u svojoj presudi upozorava na najbitniju činjenicu koju je propustio uočiti u svojoj presudi Županijski sud u Zagrebu pa to sada treba ispraviti. „S obzirom na to da film nikada nije prikazan, prvostupanjski sud ocjenjuje da nije naručen s ciljem političke promidžbe, jer bi tada bio prikazan prije izbora.

Međutim, taj zaključak ne slijedi iz okolnosti koje su iskazivali optuženi Božidar Kalmeta i svjedok Branko Bačić da je film trebao poslužiti za promoviranje uspjeha ministarstva u cestogradnji u svojstvu ‘dokumenta vremena’ jer da bi bilo logično da je bio prikazan po isporuci ako je s tim ciljem bio naručen i plaćen. Upravo činjenica neprikazivanja filma nakon što su izbori prošli uz iskaze Božidara Kalmete i Branka Bačića upućuje na to da zasad izgleda da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno“, navodi Mrčela kao sudac izvjestitelj, a svojim potpisom potvrđuje i Kos kao predsjednik sudskog vijeća Vrhovnog suda.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.