Kako su se sukobile Olivera Katarina i Tereza Kesovija

Tajna njihova sukoba je ležala u pjesmi ‘Đelem, đelem’. Zbilo se to davne 1968. godine kad su obje bile tek mlade dame s velikim potencijalom. Muškarci su obožavali putenu Oliveru, mnogi su za njom i patili, a žene su joj zavidjele. U Hrvatskoj je u isto vrijeme maestralnu karijeru gradila Tereza Kesovija. Obje su gravitirale prema Francuskoj, a u konačnici su tamo napravile zapažene karijerne korake.

‘Na moje veliko razočarenje Tereza Kesovija došla je do teksta i cijele ideje da prepjeva ‘Đelem, đelem’. Snimila je verziju na francuskom, bila sam vrlo ljuta! Bila sam uvrijeđena ne zato što je Tereza snimila ‘Đelem, đelem’, već zato što je pokušala moju pjesmu sinkronizirati na francusko tržište. Prikupljajući romske pjesme, uložila sam veliki trud i željela sam, kao i svi pjevači, ekskluzivnost’, rekla je u veljači 1968. godine Olivera Katarina.

Olivera je na kraju kompoziciju otpjevala na romskom, a kasnije je ‘Đelem, đelem’ pjevala i na francuskom. Inače, pjesmu ‘Đelem, đelem’, Olivera Katarina izvela je u kultnom filmu ‘Sakupljači perja’. Kadrovi u kojima Olivera pjeva pjesmu, a Bekim Fehmiu lomi čaše ušla je u anale jugoslavenske kinematografije.

Sukob je bio velik i žestok, no ubrzo je izglađen i pao u zaborav.

Komentiraj