Kako se tretira mržnja unutar hrvatskog pravosudnog sistema

Autor:

Zagreb: U KIC-u održana tribina "Tretman mržnje u hrvatskoj i europskoj pravosudnoj praksi" 31.01.2019., Zagreb - U Kulturno informativnom centru odrzana peta javna diskusija iz ciklusa "Zasto se mrzimo" pod nazivom "Tretman mrznje u hrvatskoj i europskoj pravosudnoj praksi" u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i ocuvanje sjecanja na holokaust. Sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske Ileana Vinja, odvjetnica Vesna Alaburic i sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske Rajko Mlinaric.
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Povjerenje u hrvatsko pravosuđe nalazi se na jednoj vrlo niskoj razini. Građani smatraju kako se adekvatno ne provode zakoni i kako se često popušta određenim privilegiranim slojevima. Na KIC-ovoj tribini o mržnji okupili su se suci i odvjetnici da bi objasnili kako se točno tretira mržnja unutar hrvatskog pravosudnog sistema. Sudac Ustavnog suda Hrvatske Rajko Mlinarić naznačio je kako je važno odvojiti mržnju kao emociju od njene pravne komponente. Mržnja kao emocija postoji u gotovo svim životnim situacijama, bila to mržnja zbog ukradenog parkirnog mjesta ili zbog nacionalne pripadnosti. Takvi emotivni stavovi ne predstavljaju nešto što se regulira pravnom normom. Ali pravne definicije mržnje u zakonskom okviru nema. Mržnja, u pravnom smislu, ne postoji sve dok se ne potiče nasilje prema nekoj grupi ljudi ili pojedincima. Neki žešći i emocionalno nabijeni govori ne predstavljaju mržnju dok se ne pokaže namjera da se nekome naudi. Sutkinja na Vrhovnom sudu Ileana Vinja smatra kako zločin iz mržnje podrazumijeva jedne duboke predrasude prema nekoj grupi ljudi. Takvi zločini ukazuju na jednu razinu dubokog neprijateljstva i na mržnju koja se temelji isključivo na različitosti koja postoji između grupa. Zato je zakon i stroži za zločine iz mržnje. Ako je neki zločin počinjen, a postoji element mržnje u njemu, onda će počinitelju biti propisana i stroža kazna.

Odvjetnica Vesna Alaburić prisjetila se slučaja Zdravka Mamića protiv bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića, kada se Mamića oslobodilo optužbi. Smatra kako je sudac donio dobru odluku da nema elemenata mržnje u Mamićevim izjavama, iako je takav rječnik neprihvatljiv za javni prostor. Ako nije bilo poziva na nasilje, nema elementa mržnje.

Gostovanje sudaca izazvalo je žustre reakcije iz publike. Jedan gospodin iz publike je izjavio kako hrvatski pravosudni sistem štiti takozvanu „zlatnu mladež“ i razne privilegirane tatine sinove te da se svima ne sudi na jednakoj bazi. Suci Mlinarić i Ileana Vinja su rekli kako oni pravilno obavljaju svoju dužnost i da nema nikakvih popuštanja bilo kome u pravosudnom sistemu. Sutkinja Ileana Vinja je također odbila ući u bilo kakvu dublju raspravu jer on nije točno odredio problem koji ga smeta unutar sistema.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.