Kako je Rudanov medijski projekt profitirao u vrijeme pandemije

Autor:

27.02.2020., Zagreb - Akademik Igor Rudan dao je izjavu o koronavirusu, a nakon toga na Edward Bernays University Collegeu odrzao je predavanje studentima. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Igor Rudan je glavni urednik časopisa Journal of Global Health koji objavu članaka naplaćuje 1750 američkih dolara po znanstvenom članku

Igor Rudan, profesor na Sveučilištu u Edinburghu, ujedno direktor izvještajnog centra WHO-a, član Edinburške kraljevske akademije, ali i dopisni član Kineske akademije znanosti, jedan je od ključnih pojedinaca medijskog projekta koji je u vrijeme pandemije korone ostvario značajan poslovni uspjeh.

On je ujedno i autor popularno-znanstvenih knjiga i suvlasnik kompanije za medijsku promociju znanosti, ali i glavni urednik u zadnje vrijeme iznimno uspješnog časopisa Journal of Global Health (JoGH), koji izdaje International Society of Global Health (ISoGH). ISoGH je neprofitna organizacija posebnog tipa kakva u Hrvatskoj ne postoji. To je tzv. Company limited by guarantee kojoj su vlasnici njeni članovi koji se obvezuju da će platiti određeni iznos ako se kompanija zatvori. Međutim, objava znanstvenih članaka u tom časopisu uglavnom se plaća, i to poprilično.

Prema Nacionalu dostupnim informacijama, Rudan je u časopisu jedan od troje glavnih urednika, jedan dan je u ISoGH-u bio direktor, a sada je jedan od direktora njegov bliski suradnik Ozren Polašek sa Sveučilišta u Splitu.

Jedna od osoba koje su pri osnivanju društva garantirale za njega je supruga profesora Polašeka, Ivana Kolčić. Časopis se tiska u Zagrebu. Do kolovoza 2019. izdavač časopisa bila je studentska udruga Edinburgh University Global Health Society, a od studenoga 2019. novoosnovani ISoGH. Na naslovnici JoGH-a reklamiraju se druge Rudanove aktivnosti i pothvati: njegov kanal na YouTubeu i knjiga koje je koautor. Rudan je također suvlasnik kompanije za medijsku promociju znanosti Qubrik Limited.

Polašek očito ima značajniju ulogu u ISoGH-u jer je jedan od glavnih urednika i drugog, manjeg časopisa koji društvo izdaje, Journal of Global Health Reports. International Society of Global Health ima i svoj kanal na YouTubeu na kojem se mogu naći ponajprije, a moguće i isključivo Rudanovi popularno-znanstveni radovi. (https://www.youtube.com/channel/UCyxRuuY1APjPsJzJc89dKOg/).

Poslovni prihodi i poslovanje International Societyja of Global Health tijekom pandemije korone gotovo je eksponencijalno poraslo.

Već 2019., nakon što ga je preuzeo International Society of Global Health, časopisu je krenulo puno bolje nego godinu ranije. Dok je tijekom 2017. u njemu objavljeno 97, a godinu kasnije 109 članaka, u 2019. objavljeno je njih 170. Međutim, u pandemijskoj 2020. taj broj dodatno je porastao i više nego dvostruko pa ih je objavljeno ukupno 344.

Nacional je pretraživanjem baze na adresi https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov ustanovio da je zapravo skoro cijeli taj rast bio generiran člancima o bolesti covid-19. I to zato što je čak 155 članaka u 2020. obrađivalo upravo tu temu.

Cijene objave u časopisu JoGH nisu male. Trenutna je 1750 američkih dolara za znanstveni članak, a 875 dolara za tzv. viewpoints – izlaganje mišljenja. Autorima iz nerazvijenih zemalja može se dopustiti i objava bez naknade, odnosno ako za to nemaju sredstava. Javno nisu dostupne informacije o tome koliko je u 2020. bilo članaka koje vrste. Međutim, pretpostavi li se da je bilo više objavljenih „viewpointsa“ i odredi li se kao prosječna cijena objave 1200 dolara po članku, u tom slučaju prihodi izdavača u 2020. dosegli bi najmanje 400.000 dolara. Nisu to u poslovnom smislu ekstremno visoki prihodi, ali je višak prihoda nad rashodima zasigurno puno veći nego prije, pogotovo jer su cijene objave značajno porasle. Sredinom 2018. za znanstveni članak cijena je bila 1200 dolara, sredinom 2019. 1500, a 2020. navedenih 1750. Dakle, u odnosu na zadnju punu godinu prije koje je IoGH preuzeo časopis, broj članaka je porastao preko 200 posto, no zbog povećanja cijena prihodi vjerojatno i preko 300 posto. Svemu tomu svakako je pridonijela pandemija korone.

Kompanija International Society of Global Health je neprofitna, a prema zakonima u Velikoj Britaniji i svom statutu ona ne smije isplaćivati dividendu i mora sav prihod raspodijeliti za unaprjeđenje ostvarivanja ciljeva kompanije kao što su promocija globalnog zdravlja, ali može promovirati i interese svojih članova. Općenito, neprofitne organizacije mogu razliku prihoda i rashoda usmjeravati u profitne ciljeve pomoću raznih suradnji i odnosa. Moguće je i da je sav višak prihoda tvrtke International Society of Global Health usmjeren na borbu protiv pandemije. Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta u Splitu, inače i član Vladina znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, za Nacional je rekao da je International Society of Global Health (ISoGH) zapravo jedna od stotina sličnih strukovnih udruga i naprosto ne vidi što bi u tom angažmanu moglo biti sporno. Odbio je dati konkretnu izjavu za medije jer smatra da za to uopće nema potrebe, odnosno da će svaka iznesena tvrdnja biti lako i jednostavno demantirana. Nacionalovi sugovornici bliski Znanstvenom savjetu Vlade, odnosno dijelu u koji se svrstavaju Polašek i Rudan, kažu da ovaj splitski znanstvenik nije član uređivačkog odbora niti je na bilo koji način vezan uz spomenuti časopis, čiji je vlasnik zapravo Sveučilište u Edinburghu. O konkretnom načinu raspodjele viška prihoda nastalih naglim rastom objave plaćenih članaka, tvrdi, još uvijek se nije ni raspravljalo jer je kompanija osnovana relativno nedavno. Igor Rudan nije bio dostupan da pojasni ovu situaciju za Nacional.

Niti Rudan niti Polašek nisu javno komunicirali o tom aspektu svog angažmana povezanog s pandemijom korone. A obojica su tijesno povezani ne samo u svom javnom angažmanu povezanom uz pandemiju korone, nego i u aktivnostima koje su se u znanstveno-publicističkom dijelu pokazale kao uspješni generator prihoda koji dosežu umalo pola milijuna eura samo u pandemijskoj godini.

U tom kontekstu moguće treba promatrati i neke sukobe unutar Znanstvenog savjeta Vlade o pandemiji korone. Koncem 2020. jedan od njegovih članova Gordan Lauc izjavio je sljedeće:

‘Mislim da je minimum što bismo kao Znanstveni savjet trebali napraviti je jasno deklarirati svoje potencijalne sukobe interesa, a ne bi bilo loše i formirati javno dostupni dokument na tu temu’. Ali taj njegov prijedlog nije usvojen.

.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.