KAKO JE KRENULO… Rastu cijene prijevoza na otoke: Obitelj i auto na trajektu koštaju i po 200 eura

Autor:

03.05.2024., Orebic - Pogled na Orebic, Korculu i Lastovo s Peljesca. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Zvonimir Barisin/PIXSELL

Tijekom sezone svima su na raspolaganju dodatne trajektne i brodske, a pogotovo sve popularnije katamaranske linije, čak njih sedam na relaciji između Splita i Korčule, dodatna do Vele Luke, kao i nekoliko pruga sa škoja prema Dubrovniku, a većina ih je komercijalnih.

Za državne, odnosno subvencionirane linije, putnici koji nemaju prebivalište na otoku će platiti kartu desetak eura, no na prugama u čijem sufinanciranju ne sudjeluju građani, iznosi su znatno viši, piše Slobodna Dalmacija.

Karta za dvotrupac za odraslu osobu lani je koštala 25 eura, a ove je godine već dosegnula iznos od 30 eura ili 20 posto skuplje za plovidbu u jednom smjeru od Korčule do Splita ili obratno koja traje oko dva i pol do tri sata, zavisi gdje će katamaran sve pristati. Ako cijene nastave rasti tim tempom, za dolazak na otok gosti će morati podignuti nenamjenski kredit.

Oni koji se na škoj odluče doći trajektom iz Splita do Vele Luke i pritom ukrcati i motocikl, automobil ili kamper, putovanje će im zasigurno ostaviti trag na mjesečnom budžetu ili onom za godišnji odmor. Putna karta za vozilo do najviše devet sjedala na spomenutoj relaciji košta 67 eura, a odluči li turist u garažu trajekta ukrcati kamper vozilo, morat će dobro preispitati svoju odluku.

Za “biljet” u jednom smjeru treba izdvojiti 130,71 euro, a za kamper duži od sedam metara – 167,87 eura. Kad se tome dodaju i karte za odrasle putnike i djecu u dobi od tri do 12 godina, četveročlana obitelj u automobilu će putovanje iz Splita do Vele Luke platiti gotovo 100 eura.

Unatoč tradicionalno visokih cijena katamarana, brodova i trajekata kao i svih usluga i proizvoda, Korčulane i Pelješčane, kako za sad brojke otkrivaju, očekuje paklena sezona.

U financijskom kontekstu, svi se tome nadaju, no preostaje vidjeti kako će sve to iznijeti radnici u turizmu i povezanim djelatnostima, te ugostitelji i iznajmljivači, hoće li krhka otočna infrastruktura još jednu godinu u nizu podržati turistički rast te kako će ovog ljeta Korčulani i Pelješčani izdržati sve češće prometne kolapse.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
TEREZA

prije 4 tjedna

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ([email protected]} WHATSAPP: {+385915134516} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.