Kako je Damir Habijan pomogao SDP-ovu gradonačelniku Varaždina riješiti problem bala smeća

Autor:

Marko Jurinec, Luka Stanzl, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nacional otkriva detalje lobiranja novog ministra gospodarstva Damira Habijana koji je prije dva mjeseca uspio uvjeriti premijera Andreja Plenkovića da država posve preuzme financiranje sanacije baliranog otpada u Varaždinu

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan imao je, za hrvatske političke prilike, pomalo neobičnu ulogu u rješavanju dugotrajnog problema bala otpada u Varaždinu. Na to je prilikom predstavljanja Habijana u Saboru upozorio i sam premijer Andrej Plenković, a Nacionalu je premijerove riječi potvrdio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. Prvo Plenković, a potom i Bosilj potvrdili su da je Habijan odigrao važnu ulogu u odluci Vlade od kraja listopada ove godine kojom je Fondu za zaštitu okoliša naloženo da u 100-postotnom iznosu financira zbrinjavanje 100.000 tona baliranog otpada na samom ulazu u Varaždin. U tome ne bi bilo ništa sporno i čudno da u Varaždinu na vlasti nije SDP, a iz te stranke dolazi i gradonačelnik Neven Bosilj. Uz to što je bio saborski zastupnik, Damir Habijan bio je i HDZ-ov vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću gdje je oporba aktualnom SDP-ovu gradonačelniku Bosilju. Usprkos tomu Habijan je očito iskoristio svoj status unutar HDZ-a, ali i status saborskog zastupnika te je pomogao da Varaždin dobije značajnu financijsku pomoć Vlade odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će Varaždinu za zbrinjavanje bala isplatiti čak 29 milijuna eura.

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan na sjednici saborskog Odbora s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je u svom govoru spomenuo i ulogu novog ministra u rješavanju problema bala smeća u Varaždinu. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Andrej Plenković prilikom predstavljanja Damira Habijana u Saboru spomenuo njegovu ulogu u rješavanju tog problema, Nacional je nazvao gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, koji je potvrdio da su premijerove izjave istinite i da je Habijan pomogao da Varaždin dobije spomenutih 29 milijuna eura.

“Nemam što skrivati, zahvalan sam i Damiru Habijanu i Predragu Štromaru koji su kao saborski zastupnici lobirali kod premijera Plenkovića da Vlada donese tu odluku, koju je konačno i donijela krajem listopada. To je podsjetnik da zajedničkim naporima možemo razbiti mitove i ostvariti značajne promjene. Razbili smo mit da se bale ne mogu riješiti, a sada nastavljamo razbijati i ostale mitove. No iako su Habijan i Štromar odigrali značajnu ulogu, najvažnija je ipak bila uloga projektnog tima koji je sastavio takav projekt da Vlada zapravo i nije imala izbora. Mirka Jozić, Aleksandra Anić Vučinić i Željka Brlečić iznjedrile su stotine dokumenata, elaborata, programa sanacije i raznih dozvola koje su nas dovele do rješenja”, rekao je Bosilj.

Varaždin je, prema prvim najavama, trebao od Fonda za okoliš dobiti financiranje u iznosu od 40 posto, ali na kraju je Vlada ipak odobrila financiranje u kompletnom iznosu od 29 milijuna eura

U cijeloj priči je zanimljivo – a u tome je vjerojatno presudna bila uloga Damira Habijana – to što je Varaždin, prema prvim najavama, trebao od Fonda za okoliš dobiti financiranje u iznosu od 40 posto, ali je na kraju Vlada ipak odobrila financiranje u kompletnom iznosu od 29 milijuna eura. Te brojke potvrdio nam je i sam varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji je rekao da im je u početku rečeno kako je nemoguće dobiti financiranje veće od 40 posto, ali je na kraju Vlada svojom odlukom ipak naložila Fondu za zaštitu okoliša da država plati sanaciju bala u cijelom iznosu. Bosilj kaže da ne zna kako je točno došlo do promjene stava unutar Vlade i Fonda za zaštitu okoliša, ali pretpostavlja da su tu bitnu ulogu odigrali saborski zastupnici iz 3. izborne jedinice: bivši ministar graditeljstva Predrag Štromar iz HNS-a i sada novi ministar gospodarstva Damir Habijan iz HDZ-a.

‘Nemam što skrivati, zahvalan sam i Damiru Habijanu i Predragu Štromaru koji su lobirali kod premijera Plenkovića da Vlada donese tu odluku’, kaže gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj

Sam Habijan je nakon odluke Vlade izrazio zadovoljstvo time što će država u cijelom iznosu financirati sanaciju bala:

“Prve bale u Brezju su postavljene prije 18 godina, a to znači da oni rođeni te 2006. godine sada već upisuju visoka učilišta ili fakultete. Usto, vrijedi istaknuti i da u to vrijeme Hrvatska nije bila ni članica NATO-a ni Europske unije. Nakon tih 18 godina, zahvaljujući upravo ovoj vladi, premijeru Plenkoviću, resornom ministru Filipoviću i cijeloj Vladi RH, kao i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ovaj problem koji je svih tih godina tištao Varaždinke i Varaždince napokon riješen.”

Uz Damira Habijana važnu ulogu je odigrao i nekadašnji ministar graditeljstva, HNS-ovac Predrag Štromar. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Habijan je podsjetio i da su članovi HDZ-a 2017. godine govorili o problemu baliranog otpada te da su tada vrlo jasno rekli da onaj tko je stvorio problem ne može biti njegovo rješenje i sada se pokazalo da su ipak bili u pravu te je dodao: “Spomenut ću, jer vidim da sada neki akteri imaju kratko pamćenje i zaboravljaju što su od 2005. do 2023. godine radili, kako su sve opstruirali rješavanje ovog problema, da HDZ nikad u tome nije sudjelovao.”

U ovom slučaju također je zanimljivo to što je kao izvođač radova na sanaciji bala odabrana zajednica ponuditelja CEZA-R i HIS, koja se jedina javila na javnu nabavu. Kao što je poznato, tvrtka CEZA-R u vlasništvu je Petra Pripuza, dok je HIS lokalna varaždinska tvrtka. Isto tako, zanimljivo je da je ugovor između Grada Varaždina i ovih dviju tvrtki potpisan prošloga tjedna, samo dva dana prije nego što je Damir Habijan u Saboru izabran za novog ministra gospodarstva.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj član je SDP-a, koji u tom gradu ima i natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću. FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Gradonačelnik Neven Bosilj potpisao je ugovor s predstavnicama tvrtki CEZA-R i HIS, koje su kao zajednica ponuditelja dobile taj posao na javnom natječaju, a posao je težak oko 28,9 milijuna eura. Potpis na ugovor u ime CEZA-R-a stavio je član uprave te tvrtke Željko Teufel, dok je ispred HIS-a ugovor potpisao direktor Goran Petković. U tom poslu HIS je zadužen za građevinske radove na sanaciji, a CEZA-R će obraditi bale u svom MBO-pogonu u Brezju.

“Sve bale idu u MBO. Tamo će se obraditi, da izvučemo maksimalno što se može, da li za energetsku obradu, što će biti pretežita komponenta, ili za neke druge svrhe materijalne oporabe ako će biti moguće”, rekao je Željko Teufel nakon potpisivanja ugovora, podsjetivši da je rok za izvršenje 18 mjeseci. To znači da bi zadnja bala iz Brezja trebala otići do ljeta 2025. godine, a time će biti okončana i agonija stanovnika Varaždina i okolice koja traje od 2006. godine i koja je godinama glavna tema političkog prepucavanja na sjeveru Hrvatske.

Problem bala postao je i pravosudni problem koji već godinama opterećuje Grad Varaždin jer se oko bala vodi niz sudskih sporova u koje su uključeni i bivši varaždinski gradonačelnici Ivan Čehok i Goran Habuš. FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL

Osim toga, problem bala je postao i pravosudni problem koji već godinama opterećuje Grad Varaždin jer se oko bala vodi niz sudskih sporova u koje su uključeni i bivši varaždinski gradonačelnici Ivan Čehok i Goran Habuš. Upravo su ti sudski predmeti i razlog što su Vlada i Fond za zaštitu okoliša tražili zadužnicu od Grada Varaždina vrijednu 43,7 milijuna eura kako bi se isplatio novac koji je obećan od Fonda za zaštitu okoliša, a to je potvrdio i gradonačelnik Neven Bosilj.

“Instrumenti osiguranja su zadužnica na 43,7 milijuna eura i bankovna garancija koju upravo ishođujemo na iznos cjelokupnog ugovora. Garanciju ćemo dobiti do 10. siječnja od Erste banke”, rekao je gradonačelnik Bosilj te objasnio da Grad još uvijek ima četiri otvorena spora zbog baliranog otpada, zbog čega Vlada i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost žele bankarsku garanciju i ne žele od toga odustati.

Kao izvođač radova na sanaciji bala odabrana je zajednica ponuditelja CEZA-R i HIS, koja se jedina javila na javnu nabavu. Tvrtka CEZA-R u vlasništvu je Petra Pripuza te već ima pogon u Brezju gdje se bale i nalaze

“Vlada se želi zaštititi od svih mogućih negativnih mogućnosti koje se mogu javiti zbog toga što imamo još uvijek četiri otvorena spora. Oni žele biti sigurni da taj novac koji se daje za rješavanje bale neće završiti na odštetama nekoga od ovih iz ugovora i iz koncesije. To je jedan korov koji je ostao iza prethodnih gradonačelnika koje sada moramo riješiti”, zaključio je varaždinski gradonačelnik te dodao kako traženje garancije nije ništa neočekivano i kako to neće spriječiti projekt sanacije bala na kojem je radila cijela gradska administracija, čak i uz pomoć dijela varaždinske oporbe predvođene novim ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.