Kajtazi protiv vaučera za Rome

Autor:

Zagreb, 05.05.2017 - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitaroviæ, na temelju èlanka 94. stavka 2. Ustava RH, održava razgovore o aktualnoj politièkoj situaciji u Republici Hrvatskoj sa èelnicima politièkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora. Na slici èlanovi Kluba manjina Veljko Kajtazi u Uredu Predsjednice.
foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

hina

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi žestoko se protivi najavama međimurskog župana Matije Posavca koji zagovara vaučere umjesto novca za Rome u Međimurju, piše u nedjelju Večernji list.

Župan bi time želio riješiti problem nenamjenskog trošenja socijalne pomoći, no saborski zastupnik u intervjuu Večernjem listu poručuje da to neće proći.

Mi se protivimo da cijela zajednica odgovara za postupke pojedinaca. Župan nije ništa napravio pa i cijeli show koji sad izvodi nije ništa drugo nego borba za opstanak jer više nitko nije uz njega, kazao je Kajtazi.

Dodaje da u postojećem zakonu postoji mogućnost isplate zajamčene minimalne naknade u naravi i to Centri već koriste.

“Zakonom je to već regulirano, a oni koji ništa ne rade to ne znaju ili ne žele znati. Svođenje jednog, kompleksnog problema na zajamčenu minimalnu naknadu je zlonamjerno, a prozivanje cijele romske zajednice kao i prošlogodišnji prosvjed ima elemente i diskriminacije i rasizma.

Činjenica je da je situacija eskalirala, ali nitko nije mario za te probleme dok su se događali unutar romskih naselja. Sad kad su se prelili izvan naselja odjednom su svi zainteresirani. Ja o tome govorim godinama”, rekao je Kajtazi.

Kazao je kako se nada da će iz svega proizaći nešto dobro i za Rome i za sve građane Međimurja te ponovio da vaučera neće biti dok je on predstavnik romske manjine u parlamentu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.