Kajtazi pozvao da se zabrani pozdrav ZDS, Pavliček kaže da u Hrvatskoj ‘ne vidi ustaše ni ustaška obilježja’

Autor:

27.01.2021., Zagreb - Nastavak 6. sjednice Hrvatskog sabora koja je zapocela minutom sutnje povodom Dana sjecanja na zrtve Holokausta. Veljko Kajtazi. 
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi pozvao je u srijedu, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Vladu i sve zastupnike da prihvate prijedlog židovske zajednice i zabrane ustaška obilježja i pozdrav “Za dom spremni”.

“Poruku koju danas želim poslati je da pozivam Vladu i sve zastupnike neovisno o stranačkoj pripadnosti da u cijelosti prihvate prijedlog židovske zajednice i ostalih stradalih naroda da se ustaška obilježja i pozdrav ‘Za dom spremni’ kazne kaznenim zakonom i jasno zabrane po uzoru na njemački zakon”, kazao je Kajtazi u Saboru i poručio kako treba pokazati da se ne moramo bojati glasne radikalne i nazadne manjine koju većina građana ne podržava.

Potporu inicijativi Židovske općine dao je i Peđa Grbin (Klub zastupnika SDP-a) . “Naša je dužnost kada smo upozoreni, učiniti sve da se ono što se dogodilo ne dogodi ponovo… vrijeme za riječi je prošlo i zato mi pružamo punu potporu inicijativi Židovske općine”, kazao je.

Dodao je da se ne može ignorirati glorificiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima te pozvao da se ne dopusti da se igdje ikada ponovi ono što se dogodilo.

Podršku da pozdrav ZDS bude kazneno djelo dao je i Krešo Beljak (Klub zastupnika HSS-a i HSU-a), ali i upozorio na postupanje državnog odvjetništva koje ga je gonilo zbog verbalnog napada na fašiste, da je vrijeđao njihove osjećaje i političko uvjerenje.

S onim što je govorio Kajtazi suglasan je i Milorad Pupovac (Klub zastupnika SDSS-a) . Osvrnuo se i na područja pogođenih potresom predloživši odvajanje 0,36 posto dohotka svih zaposlenih u Hrvatskoj za obnovu. “Za godinu dana imali bismo na raspolaganju 600 milijuna kuna”, kazao je i pozvao da se erupcija solidarnosti koja je pokazana ugradi i u solidarno upravljanje obnovom.

Marijan Pavliček (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) kazao je da on u Hrvatskoj u 21. stoljeću ne vidi ustaše niti ustaška obilježja. “Vidim samo pripadnike hrvatskih obrambenih snaga i njihov znakovlje, to nije nazadna manjina, to su osobe koje su stvarali i krvarili za državu omogućili vama da sjedite ovdje”, rekao je Pavliček osvrćući se na govor Kajtazija.

Dio zastupnika u slobodnim govorima osvrnuo se na “slučaj Tušek”.

Davor Dretar u ime Klub zastupnika Domovinskog pokreta rekao je da izjava HDZ-ovog Žarka Tušeka da ga nije sram pokazuje prirodu poimanja politike njegove stranke i njega osobno te pokazuje da vladajući drže u rukama sve konce države.

Tvrdi da ta afera otkriva “cijelo brdo pogodovanja, zapošljavanja pomoću stranačkih iskaznica, namještanje poslova, mutnih i koruptivnih nečasnih djela” podsjetivši na neke primjere iz Krapinsko-zagorske županiji.

“Probija spoznaja da nisu u stanju razlučiti korektno političko ponašanje i rad za opće dobro od mutnih, koruptivnih radnji kao što su nuđenje zaposlenja u mirnim i ne osobito zahtjevnim vodama državnih ili javnih službi. Državni centra za detekciju koruptivnih radnji opremljen najsuvremenijim modelom radara AP-70 opet je zakazao”, ustvrdio je Dretar.

“Zagorci i Zagorke, najte pozabiti kako na vas gledaju oni koji vode i Hrvatsku i Zagorje, a naročito kako se ponašaju i što govore kada ih se ulovi u nečasnim radnjama. Najte pozabiti – njih nije sram”, zaključio je Dretar i uputio čestitke oroslavskom nezavisnom vijećniku Viktoru Šimuniću koji je javno objavio snimku razgovora u kojemu mu predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek nudi pomoć u financiranju kampanje za lokalne izbore i mogućnost postavljanja na određene položaje nakon izbora.

Sandra Benčić (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) ustvrdila je da pitanje “kaj bi ti štel biti?” danas može odvesti u zatvor posebno ako te to pita visokopozicionirani HDZ-ovac. Posebno se obrušila na premijera Andreja Plenkovića koji je postupak Tušeka nazvao greškom.

Pita se tko bi tu trebao dati ostavku, Tušek “koji je trgovao funkcijama onako kako je naučio u stranci” ili njegov stranački šef “koji kazneno djelo podmićivanja zastupnika i izigravanja pravila izbora naziva graškom, a pravda naivnošću i mladošću te tvrdi da ne vidi tu nikakvu odgovornost”.

“Veliki stjegonoša borbe protiv korupcije optužuje poštenog vijećnika Šimunića da je namamio HDZ-ovce i natjerao je jadnog Tušeka u ofsajd. Znači kriv je Šimunić, nije kriv Tušek”, kazala je Benčić.

Zvonimir Troskot (Klub zastupnika Mosta) ustvrdio je u slobodnom govoru da su potresi i epidemija koronavirusa razotkrili svu nesposobnost vladajućih, korupciju, nepotizam i bahatost. “Takvi obrasci ponašanja razaraju tkivo našeg društva, političari koji se najviše kunu u domoljublje najmanje brinu za narod i domovinu”, kazao je dodavši da je Hrvatska umorna od svih obećanja, najava reformi, optužnica bez epiloga, te kalkulantskih poteza pred izbore.

Tomislav Klarić (HDZ) upitao se kako bi se reagirao kad bi se pojavila neka snimka Možemo i SDP-a kada su razgovarali o tome tko će biti kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba.

Katarina Peović (RF) negodovala je što članovi saborskih klubova imaju četiri puta više pravo govoriti u Saboru od zastupnika koji nisu članovi klubova. Peović je, naime, nedavno izbačena iz saborskog Kluba zeleno-lijevog bloka zbog iznesenih optužbi i teško narušenih odnosa.

Ermina Lekaj Prljaskaj (Klub zastupnika HNS i nezavisnih zastupnika) govorila je o prijavama za seksualno zlostavljanje studentica ustvrdivši da smo na svojevrsnoj prekretnici promjene društvene klime na način da se ubuduće ne stigmatizira žrtva, a nasilnike pravično osudi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.