Kaić otkrio da su zaraženi u Zagrebu bili u noćnom klubu

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić jureos je u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ kometirao slučaj pojave koronavirusa na teniskom turniru u Zadru.

“Oni koji su bili u kontaktu s oboljelim tenisačem trebaju biti u samoizolaciji, u karanteni. Bliski kontakt nije sjediti na tribini dok čovjek igra tenis, nego je bliski kontakt fizički kontakt poput grljenja, rukovanja ili poljupca. Treba dulje vrijeme provesti zajedno da bi se prenio virus. Kontakti kontakata nisu ugroženi”, rekao je Kaić i dodatno objasnio da kontakti kontakata mogu biti ugroženi poslije kad prođe dovoljno vremena da se taj prvi kontakt zarazi i počne širiti bolest.

“To treba 2-14 dana inkubacije bolesti. Ako se kontakt oboljeloga zarazi odmah, za dva dana može biti zaraza za druge”, rekao je.

Kaić ističe da je čovjek zarazan tek kad razvije simptome. “Prvih 10-15 dana bolesti ili eventualno dulje, i jedan do dva dana prije. Ali ne može biti zarazan isti dan kada se zarazio i postati zarazan za druge. Asimptomatski mogu biti zaraženi i prenositi zarazu na druge, ali su puno manje zarazni i kraće traje zaraznost. Sama činjenica što nemaju simptome, manje šire virus”, rekao je epidemiolog.

Istaknuo je i da je najviše oboljelih u Zagrebu, slijede Split i Osijek. “Sad bi trebalo paziti i izbjegavati nekakva velika okupljanja s nepoznatim ljudima. Mi u Zagrebu imamo četvero ljudi koji su se zarazili, ali ne znamo gdje su se zarazili jer su bili u jednom noćnom klubu u subotu 13. lipnja 2020. Svih četvero su tamo zaraženi, što znači da ne bi trebalo ići u takve prostore, gužve, gdje se ne može izbjeći bliski kontakt s nepoznatim ljudima”, rekao je Kaić.

Ponovio je kako bi zaštitne maske trebalo nositi u zatvorenom prostoru, gdje se ne može održavati udaljenost. “Maske bi svakako trebalo nositi u zatvorenom prostoru gdje se ne može održavati udaljenost. U javnom prijevozu bi svakako trebalo nositi masku. Treba napomenuti da se u javnom prijevozu nitko ne drži preporuka otkad se pustio javni prijevoz ponovno u pogon. Da se ne popune sva sjedala, nego da sjedi jedan čovjek u redu naizmjence, isto tako da se u tramvaju ne stvaraju gužve”, zaključio je Kaić.

Komentiraj