Kaić: “Blizu je odluka Vlade da se krene s trećom fazom cijepljenja”

Broj novozaraženih najveći je od početka godine. Na Zagrebačkom velesajmu u četvrtak je bila gužva na masovnom cijepljenju. Iz Vlade su poručili da Hrvatska nastavlja cijepiti AstraZenecom, dok znanost ne utvrdi drugačije.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je bi covid redari svakako trebali obratiti pozornost neodržavanje distance u redu za cijepljenje.

”Zato se ti punktovi i organiziraju na takvim mjestima gdje ima puno prostora da se ljudi ne moraju tiskati, jer stvarno bi bila sramota doći radi zaštite od bolesti i tamo se zaraziti”, komentirao je Kaić za RTL Danas.

Kaić je kazao kako Vlada razgovara trenutno o cijepljenju onih koji ne spadaju pod dobne skupine koje su trenutno na redu zato što su razni resori tražili da se ubrza cijepljenje radno aktivnog stanovništva. Zbog gospodarskih  i epidemioloških razloga.

”Izgleda da je blizu odluka Vlade da se kreće s trećom fazom cijepljenja koja će se onda preklapati s drugom fazom”, rekao je Kaić.

Preporuča AstraZenecu

Pojasnio je kako riječ o mehanizmu stvaranja protutijela na trombocite koji dovodi do zgrušavanja trombocita. Kaić je upitan bi li preporučio cijepljenje AstraZenecom svojoj baki.

”Preporučio bi cijepljenje AstraZenecom zato što se govori da uglavnom stradavaju mlađi od 60 godina i žene, a zapravo nema dokaza u svim izvještajima od Europske agencije za lijekove da je viši rizik kod mladih. Na prvu to tako izgleda, ali oni nisu uspjeli na temelju broja primljenih doza cjepiva primijetiti da je veći rizik kod mladih ili kod žena”,  kazao je epidemiolog.

 

 

Komentiraj