Kadrovski obračuni desnice u VSOA-i

U tijeku je sukob dužnosnika bliskih Milijanu Brkiću s onima Plenkoviću bliskom ministru obrane Damiru Krstičeviću

Upućeni vojni izvori otkrili su Nacionalu da se unutar Vojne sigurnosno obavještajne agencije odvija prava drama – kadrovski obračuni desnice, odnosno sukob dužnosnika bliskih Milijanu Brkiću i Plenkoviću bliskom ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Taj izvor navodi kako to ponajbolje pokazuje nedavna degradacije Nere Patrlj koja je obnašala dužnost pomoćnice ravnatelja agencije za analitiku. Ona se, kako navode isti izvori, interno požalila osobama bliskim ministru Krstičeviću da VSOA nije fokusirana na svoj posao te da se bavi sama sobom i to detaljno elaborirala brojnim primjerima. Ivica Komljen, zamjenik ravnatelja Ivice Kindera koji se smatra bliskim Brkiću, nakon toga je donio odluku o razrješenju Nere Patrlj. Međutim, tvrdi se da ona, revoltirana tom odlukom, nije htjela napustiti svoj ured. Ta se zbivanja opisuju dramatičnim ponajprije jer se Nera Patrlj smatra desno orijentiranom i ideološki bliskom sadašnjem vodstvu agencije. Kada je u ljeto 2017. bila promaknuta na svoju donedavnu funkciju, Nacional je upozorio da je ona sudjelovala u nekim spornim špijunskim akcijama uperenim protiv organizacija civilnog društva i ljudskih prava. Indikativno je da se njeno tadašnje promaknuće također pripisivalo ravnatelju VSOA-e Ivici Kinderu, ali vojni izvor Nacionala tada je upozorio na to da se iza njega nazire i neko šire pozadinsko kadrovsko strukturiranje sigurnosnog sustava. Njeno napredovanje, zajedno s promaknućem Gorana Kovačića, Nacionalu je predstavljeno kao još jedna ozbiljna indicija da u hrvatskom političkom i sigurnosnom zapovjednom vrhu postoje dvojaki standardi ponašanja. Njihova su se imenovanja predstavljala kao dvojbena kadrovska politika koja otvara pitanje tko zapravo i po kakvim kriterijima promovira i formira najutjecajnije sigurnosne strukture, ali i pitanje komu su takvi kadrovi na koncu lojalni. Sva su ta pitanja Nacionalu predočena kao relevantna ponajprije zbog činjenice da su i Nera Patrlj i Goran Kovačić sudjelovali u špijunskoj akciji Kameleon koju je prije 17 godina otkrio upravo Nacional.

Nacional je nedugo nakon što je otkrio tu aferu, među ostalim, detaljno rekonstruirao i kakvu je ulogu u toj akciji imala Nera Patrlj. Ona nije izravno sudjelovala u provedbi Kameleona, ali je kao svojevrsni kontrolni organ Markice Rebića odigrala značajnu ulogu u njenom nesmetanom odvijanju. Rebić je Neru Patrlj doveo u obavještajnu službu iz Stambene komisije MORH-a, a isprva se tamo održavala i zahvaljujući rodbinsko-zavičajnoj liniji. Vojni izvor Nacionala tvrdi da je ona po zanimanju defektolog.

Isti izvor navodi kako je indikativno da se ovdje ne radi o ideološkom sukobu unutar agencije, što je ranije često znao biti razlog kadrovskih rotacija. Sada se zabrinjavajućim smatra to da se degradiraju i ideološki istomišljenici koji upozoravaju na loše stanje unutar te agencije.

Komentiraj