Južna Koreja u drugom tromjesečju ušla u recesiju

 

Južnokorejsko gospodarstvo ušlo je u recesiju u drugom tromjesečju, nakon najvećeg pada aktivnosti u zadnja dva desetljeća zbog pandemije koronavirusa, a najviše su pogođeni izvoz i proizvodnja.

Četvrto po veličini azijsko gospodarstvo palo je za sezonski prilagođenih 3,3 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavila je u četvrtak Bank of Korea. To je najoštriji pad od prvog tromjesečja 1998. godine i veći od 2,3-postotnog pada iz procjena analitičara.

Bruto domaći proizvod pao je za 2,9 posto na godišnjoj razini, u najvećoj kontrakciji od četvrtog tromjesečja 1998. godine i iznad 2-postotnog pada iz prognoza u Reutersovoj anketi.

Južna Koreja time se pridružila Japanu, Tajlandu i Singapuru u tehničkoj recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečna pada BDP-a.

Pandemija je teško pogodila azijska gospodarstva koja se oslanjaju na izvoz.

Južnokorejski izvoz, koji čini gotovo 40 posto gospodarskih aktivnosti, potonuo je za 16,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a to je najveći pad od 1963. godine.

Građevinske investicije oslabile su za 1,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su kapitalna ulaganja pala za 2,9 posto.

Aktivnosti u sektorima proizvodnje i usluga potonule su za devet, odnosno za 1,1 posto.

Pozitivne pomake pokazala je samo osobna potrošnja koja je porasla 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, zahvaljujući državnim poticajima koji su povećali potrošnja u restoranima te potrošnju na odjeću, kulturu i zabavu.

Ministar financija Hong Nam-ki nada se oporavku od trećeg tromjesečja.

“Moguće je da ćemo oporavak sličan onome u Kini vidjeti u trećem tromjesečju, kada će pandemija usporiti, a aktivnosti u prekomorskoj proizvodnji, školama i bolnicama će se nastaviti”, rekao je Hong.

Vlada je do sada namijenila oko 277 tisuća milijardi wona (231 milijardu dolara) vrijednih poticaja za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom. No ne može utjecati na globalnu potražnju za južnokorejskom izvoznom robom, koja uključuje lepezu proizvoda od memorijskih čipova do automobila do petrokemijskih proizvoda.

Za cijelu 2020. analitičari procjenjuju da će se južnokorejsko gospodarstvo smanjiti za oko 0,4 posto, što bi bilo prvo i najveće smanjenje nakon 1998. godine.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje veći pad, za 2,1 posto.

Komentiraj