Južna Afrika: Tisuće navijača dočekalo svjetske prvake u ragbiju. “Ovo je nasljeđe koje je Mandela ostavio”

Autor:

epa10946190 South Africa captain Siya Kolisi lifts the Webb Ellis trophy after the team won the Rugby World Cup 2023 final between New Zealand and South Africa in Saint-Denis, France, 28 October 2023.  EPA/YOAN VALAT

EPA/YOAN VALAT

Tisuće navijača izašlo je na ulice Pretorije i Johannesburga kako bi pozdravile svoje ragbijaške heroje nakon što je Južna Afrika rekordni, četvrti put osvojila Svjetsko prvenstvo.

Ragbijaši Južne Afrike u subotu su na Stade de Franceu svladali Novi Zeland sa 12-11 postavši prva zemlja sa četiri naslova svjetskog prvaka. “Springboksi” su postali i druga reprezentacija koja je uspjela obraniti naslov, dosada je to uspjelo samo Novom Zelandu 2011. i 2015.

Njihova slavljenička turneja u domovini počela je u Pretoriji, potom je uslijedio Johannesburg, a dan je završen slavljem na stadionu FNB u Johannesburgu. U petak reprezentacija putuje u Cape Town, u subotu je u Durban, a u nedjelju u Bhisho u Eastern Capeu. Četverodnevna turneja trofeja pomno je isplanirana kako bi se prenijela zahvalnost tima i ponosno pokazao trofej.

Tisuće navijača je po hladnom i kišovitom vremenu izašlo je na ulice Pretorije kako bi pozdravile svoje heroje koji su u otvorenom autobusu pozdravljali mnoštvo. U Sowetu tinejdžeri su plesali u svojim školskim uniformama, dok su mladi i stari, mahali južnoafričkim zastavama i žutim natpisima na kojima je pisalo “hvala Bokke (Springboks)”.

“Vrijedilo je”

Na središnjoj poziciji u autobusu bio je kapetan Siya Kolisi držeći u rukama trofej Webb Ellis.

“Iza nas je dugih i teških 20 tjedana, ali vrijedilo je. Ovaj trijumf je planiran šest godina,” kazao je Kolisi.

Čak 90 godina izbornici “Springboksa” birali su samo bijele igrače, a crni i mješoviti sportaši bili su izdvojeni u zasebne lige. To se počelo mijenjati nakon dolaska demokracije 1994. godine, kada je Nelson Mandela slavno stao iza momčadi koja je osvojila svoje prvo Svjetsko prvenstvo 1995. godine.

“Ovo je trenutak kada svi zaborave jesu li crnci ili bijelci,” rekao je 65-godišnji Vincent Mokgako sjedeći ispred kuće u kojoj je Mandela živio u Sowetu, sada muzeja.

“Ovo je nasljeđe koje je Mandela ostavio, da sport uvijek okuplja ljude,” dodao je, a prenose lokalni mediji.

Završeno Svjetsko prvenstvo u ragbiju. Naslov obranila momčad JAR-a

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.