Južna Afrika: Baletni umjetnici bez nastupa i gostovanja zbog pandemije

Davorin Visnjic/PIXSELL

Baletni umjetnici u Južnoj Africi su pogođeni pandemijom koronavirusa, koja je zaustavila program nastupa i predstavljanja u drugim državama.

Umjetnički direktor baletne kompanije iz Johannesburga, Iain MacDonald, naglašava važnu umjetničku funkciju baleta, koja obogaćuje kulturu svake države. Prije je to bila “elitna umjetnička forma”, no balet se danas razvio u mnogim oblicima.

Predani rad, vježbanje i strpljivost su nužni za uspjeh, to je ona ljepota i emocija koju plesači žele vratiti i pokazati publici. Razne baletne forme sve više napreduju i postaju zanimljivije. Brojne plesne škole čekaju kraj pandemije koronavirusa, kako bi nastavile provoditi svoje programe i aktivnosti.

Ples kao umjetnička forma sve više želi neke svoje oblike predstaviti kao službeni sport. Poznata međunarodna sportska organizacija Global Association of International Sports Federation (GAISF) odnedavno “promatra” međunarodnu sportski savez International Pole Sports Federation, koji okuplja varijacije sportova kao štu su plesa na šipki, svili i sl.

Komentiraj