JURČIĆ ‘Ekonomski rast Hrvatske je prirodni rast koji bi se dogodio i bez Vladinih mjera’

Autor:

25.01.2022., Zagreb - Tribina suceljavanja u Matici hrvatskoj - Euro - da ili ne? Ljubo Jurcic.
   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić gostovao je na televiziji N1 gdje je analizirao stanje i perspektive hrvatskog gospodarstva.

Naglašavajući kompleksnost teme, Ljubo Jurčić je istaknuo: “Monetarna politika je jedna od najsloženijih politika. Ona se mora bazirati na struci i znanosti”.

“Mi smo zablokirali monetarnu politiku 1993. godine, a ona se nije mijenjala. Ona čini najveću štetu jer se nije prilagođavala promjenama kamatnih stopa ni tečaja”, rekao je analitičar.

HNB nije mogla napraviti ništa, ona je blokirala svoje djelovanje. S druge strane je napravila štetu jer je u Hrvatskoj ostala industrija s malom dodanom vrijednosti. Sad kad dođe nova inflacija, vi nemate prostora da nadoknadite rast troškova”, objašnjava Jurčić.

Objašnjava kako Slovenija ima veću dodanu vrijednost pa je “prošla bolje” jer je mogla prihvatiti veći udar inflacije radi veće dodane vrijednosti po jedinici rada i kapitala.

PLJUŠTE KRITIKE! Oporba žestoko o Vujčiću i HNB-u: Treba dati ostavku, ništa nisu napravili po pitanju inflacije…

Što očekivati od novog ministra gospodarstva, Ante Šušnjara?

“To što treba napraviti nije samo odluka ministra”, objašnjava pa dodaje: “Trebamo imati sustav ili instituciju za industrijski razvoj koja bi se s time profesionalno bavila, a ne stranački ili politički“, kaže Jurčić.

Kako bi predočio manjkavosti mehanizama iskorištavanja EU sredstava, iskoristio je primjer potresa: “Dobili smo puste novce za obnovu u Zagrebu i Petrinji, a nismo imali proceduru kako te novce usmjeriti u taj cilj“.

“Imali smo 3-4 energetske strategije koje je Vlada napravila samo da bi pokazala da nešto radi“, dodao je.

Postoji li bojazan oko privatizacije HEP-a?

“To je uvijek politička odluka. Ono što nedostaje i za INA-u i za HEP je hrvatska energetska strategija, nešto se ne može izvlačiti zasebno, ako nemate matricu”, kaže Jurčić.

“Kod nas ulete interesi lobista pa oni daju jedan genijalni prijedlog kao čarobni štapić koji će sve riješiti u interesu Hrvatske, a tek nakon 4-5 godina shvatimo da nije tako. Mi nemamo sustavni pristup“, kaže.

“Imamo tri glavna bloka – poljoprivreda, energetika i industrija. Poljoprivreda pada, energetika nije sređena, industrija nam statistički… Mi konzumiramo 900 milijuna litara mlijeka, nekad smo proizvodili 600-700 milijuna litara, danas možda 300 milijuna”, naglašava.

Ekonomski analitičar: Mi imamo tri puta niže plaće od Europe, a živimo u Europi

Rebalans proračuna?

“Mislim da će to biti 2-3 milijarde prebacivanja s jedne stavke na drugu“, kaže.

Domovinski pokret je rekao kako bi 3-4 posto BDP-a trebalo usmjeriti u demografiju, Jurčić odgovora kako se “u Hrvatskoj dosta olako pristupa toj demografiji, s poluznanjem, a što je znanje manje samopouzdanje u provođenju politika je veće”, izjavio je Jurčić.

“Analize pokazuju da se uvijek ide za boljim životom – kad se planira vratiti ljude iz Južne Amerike, postavlja se pitanje, gdje će se vratiti? Kao konobari, sobari, taksisti? Mi smo naše školovane ljude indirektno poslali van, a za poluškolovane napravili radna mjesta“, dodaje.

Ljubo Jurčić: “Ministar je odgovoran. Ili nije znao ili je sudjelovao”

“U proizvodnji se broj radnih mjesta smanjuje, a ona pada. Rastu dućani, prodavaonice, trgovine, transport i ugostiteljstvo. To su sve teški i slabo plaćeni poslovi“, upozorava.

Objasnio je što vidi kao problem: “Radimo neproizvodnu imovinu, umjesto proizvodne; gradimo stanove i imamo 100 tisuća praznih stanova u koje su uložene milijarde. Umjetno stvorena potražnja je digla cijenu stanova i sad si ih oni kojima trebaju, ne mogu priuštiti”.

Najavljena prosječna plaća od 1600 eura?

“Čitav rast Hrvatske ekonomski je prirodni rast koji bi se dogodio bez Vladinih mjera”, tvrdi Jurčić.

“Subsaharske, azijske, bivše socijalističke zemlje – sve su one rasle brže od Hrvatske. U Hrvatskoj se kao i u svijetu povećava nejednakost što vidimo po tome da je 200 tisuća blokiranih ljudi, a štednja i kapital rastu”, zaključio je Jurčić za N1.

Ljubo Jurčić: “Povećanje kamata Europske središnje banke je predstava za javnost”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.