‘Juncker je poslao zbunjujuće poruke’

EPA/LAURENT DUBRULE

Saborski zastupnik SDP-a i član saborskog Odbora za vanjsku politiku, Domagoj Hajduković u utorak je u ‘Studiju 4’ HRT-a poručio kako je zbunjen nakon jučerašnjih izjava Jean-Claudea Junckera.

Juncker, predsjednik Europske komisije, podsjetimo, u ponedjeljak je razgovarao sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom oko morske granice Hrvatske i Slovenije. Pahor je zatražio snažnije uključivanje u provedbu arbitražne odluke. Juncker je nakon sastanka rekao da granični spor nije samo bilateralno pitanje nego da utječe na cijelu Europsku uniju te kako se arbitražna presuda mora poštovati.

“U prvom dijelu izjave za novinare rekao je da arbitraža nije samo bilateralno pitanje nego se tiče cijelog EU-a. U drugom dijelu kazao je kako to nikoga ne zanima i kako je pokušavao objasniti kolegama o čemu je tu zapravo riječ, ali da za to interesa nema. Time je poslao zbunjujuće poruke”, kazao je Hajduković dodajući da još jednom treba naglasiti da je arbitraža bilateralno putanje i da se kao takvo treba rješavati, bez obzira na to što kaže Europska komisija.

“Ne bih zauzeo stav da će granični spor Slovenije i Hrvatske baš tako utjecati na daljnje proširenje Europske unije kako je to jučer objasnio Juncker. Hrvatska je spremna na pregovore, to bi slovenska strana trebala razumjeti”, istaknuo je SDP-ovac.

Naglašava kako Slovenija arbitražu primjenjuje selektivno. “Slovenija uporno želi primijeniti arbitražni sporazum u Savudrijskoj vali, a primjerice uopće se ne povlači sa Svete Gere, teritorija koji je hrvatski”, kaže.

Komentiraj