EPA/PATRICK SEEGER

Juncker i Pariz pozdravili sporazum o početku pregovora u Njemačkoj

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i francuska vlada pozdravili su u petak sporazum o početku pregovora o koaliciji u Njemačkoj, ocijenivši da se radi o “dobroj vijesti” i “velikoj koristi za Europu”.

Čelnici stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) objavili su u petak da su zadovoljni rezultatima razgovora o koalicijskoj vladi i preporučit će svojim strankama odobravanje početka konkretnih pregovora o nastavku tzv. velike koalicije.

“U smislu sadržaja jako sam sretan što su se CDU/CSU i SPD dogovorili”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare u Sofiji.

“To je značajan, pozitivan doprinos raspravi o europskoj politici u Europi”, dodao je.

Glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux rekao je da “iz Njemačke stižu dobre vijesti”.

“Taj dogovor važan je za stabilnost i budućnost francusko-njemačkih odnosa, ali osobito Europe”, izjavio je Griveaux.

Angela Merkel obećala je u petak formiranje “stabilne vlade“ koja će biti dobra i za Njemačku i za Europu jer “uspjeh za Europu je i uspjeh za Njemačku“.

Predsjednik SPD-a Martin Schulz govorio je o “izvanrednom rezultatu“ razgovora sa strankama demokršćanske Unije.

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer smatra da su postignuti „dobri temelji“ za konkretne pregovore o koaliciji.

Dokument s rezultatima pripremnih razgovora bit će predstavljen strankama koje moraju dati zeleno svjetlo za početak konkretnih pregovora.

I dok pristanak stranaka Unije nije upitan SPD će o daljnjem postupku raspravljati na izvanrednom stranačkom kongresu 21. siječnja. Unutar stranke postoje još jaki otpori ponovnom ulasku u tzv. veliku koaliciju.

Unija i SPD su načelno dogovorili smjernice po pitanjima migracijske, socijalne i porezne politike.

Tako je dogovoreno da neće biti podizanja najviše porezne stope, što je tražio SPD a isto tako se odustalo od drastične reforme zdravstvenog sustava.

Kod najspornijeg pitanja, pitanja spajanja obitelji za izbjeglice koje nemaju trajni boravišni status, postignut je dogovor da se broj viza za članove obitelji za ovu grupu izbjeglica ograniči na 1.000 mjesečno. Ukupan broj novih izbjeglica ne bi smio premašiti brojku od 220.000 godišnje.

Komentiraj