Jubilej u Zajcu: Obljetnica otvorenja kazališne zgrade uz uprizorenje dviju opera

Dražen Šokčević

Značajna 135. obljetnica otvorenja riječke kazališne zgrade se proslavlja izvedbama dviju opera: Zajčevog ‘Zrinjskog’ i Verdijeve ‘Aide’ u subotu, 3. listopada, u HNK Ivana pl. Zajca.

Nakon dvogodišnje gradnje i iščekivanja, 3. listopada 1885. godine otvoreno je novo impozantno zdanje Općinsko kazalište/Teatro comunale. Bilo je to remek djelo svojega vremena, arhitekata Hermana Gottlieba Helmera i Ferdinanda Fellnera i jedan od najvažnijih  datuma povijesti grada Rijeke.

Današnja zgrada HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci je bila povezana i uz nova tehnička dostignuća toga doba: u njoj je zasvjetlila prva elektirična žarulja i uveden je prvi telefon u gradu. Svečani dan 1885. uveličale su i raskošne Verdijeva ‘Aida’ i Ponchiellijeva ‘Gioconda’. Vodstvo kazališta je odlučilo 135. obljetnicu obilježiti sličnim programom.

‘Nikola Šubić Zrinjski’ u režiji Dore Ruždjak Podolski će biti izveden u subotu, 3. listopada u 12 sati, u vrijeme svoje premijere podijelio je publiku, a njegova je aktualnost sada posebno naglašena zbog smještanja u prostor, gdje su zboristi znanstvenici koji u laboratoriju pokušavaju pronaći formulu spasa za naciju što anticipira globalnu situaciju u kojoj se nalazimo. Zahvaljujući zamisli maestra Igora Vlajnića, koji će dirigirati izvedbom, opera će ipak biti izvedena s glazbenicima u orkestralnoj rupi uz preporučeni razmak, jer će sastav orkestra biti upravo onakav kakav je bio i prigodom davne zagrebačke praizvedbe, s tridesetak glazbenika.

U glavnim će ulogama nastupiti četverolist riječkih opernih prvakinja i prvaka, Robert Kolar u naslovnoj ulozi, Kristina Kolar kao Eva Zrinjski, Anamarija Knego kao Jelena i Aljaž Farasin u ulozi Lovre Juranića.

Robert Kolar i Kristina Kolar (FOTO: Dražen Šokčević)

Jubilej će biti obilježen i glasovitom Verdijevom ‘Aidom’ s početkom u 20 sati. Međutim, budući orkestralni glazbenici zbog svog broja ne mogu biti na preporučenom razmaku, bit će smješteni na pozornici, a opera će biti izvedena koncertno odnosno poluscenski. Bit će to ujedno dobrotvorna izvedba čiji je prihod namijenjen studentima novopokrenutog Opernog studija ‘Giorgio Surian’, zbog čega su svi uzvanici koji inače protokolarno dobivaju ulaznice pozvani da ih ovoga puta kupe. I svi gostujući solisti nastupit će “pro bono“ odnosno svoje honorare donirati za rad Opernog studija.

Prvi put u ulozi Aide će se predstaviti slavna njemačka sopranistica sa svjetskih opernih scena, Maida Hundeling, čije je interpretacije Elektre i Izolde oduševljena riječka publika ispraćala stajaćim ovacijama. U ulozi Radamesa debitirat će nova riječka operna zvijezda Domagoj Dorotić, Amneris će biti uvijek nezaboravna nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, a Amonasro nacionalni operni prvak Giorgio Surian.

Izvedbom će ravnati novi kućni dirigent, mladi, ali već međunarodno afirmirani Valentin Egel, dobitnik Nagrade Lovro pl. Matačić.

Maida Hundeling (FOTO: Dražen Šokčević)

Komentiraj