JOSIPOVIĆ ‘Predsjedničini nastupi su sramotni, kao da želi izgubiti izbore’

Bivši predsjednik Ivo Josipović za N1 televiziju je komentirao aktualnu predsjedničku kampanju, predsjedničke kandidate i akciju SNV-a.

Josipović smatra kako su ankete dobar pokazatelj stanja te kako broj skupljenih potpisa predstavlja indikator organiziranosti stranaka, ali kandidatima ne jamči uspjeh na izborima.

Uvjeren je da ćemo imati dva kruga predsjedničkih izbora, a mišljenja je i da predsjednički izbori mogu pomoći kandidatima koji nemaju šanse dobiti veliki broj glasova da se afirmiraju na političkoj sceni.

“Stranke i postoje da daju podršku osobama koje zastupaju njihove političke interese ili bar
vrijednosti. Kad govorimo o kandidatima koji nemaju velikog izgleda pobijediti, treba reći da nije sasvim bezveze sudjelovanje u izborima. Neki od njih nestat će s političke scene, međutim, ima kandidata kojima su predsjednički izbori, bez obzira na to što ne mogu pobijediti, jedna važna poluga s kojom se prezentiraju javnosti, gdje afirmiraju svoj politički rad za neke parlamentarne ili lokalne izbore. Primjerice, gospođa Pusić je odlično iskoristila tu kampanju. Na neki način se kroz njih afirmirao i Živi zid”, smatra Josipović.

Mislava Kolakušića vidi kao kandidata koji “igra na kartu populizma”, čije ekstremne i nedemokratske ideje nije moguće realizirati.

“Gospodin Kolakušić je pravnik i vjerum je da zna kako to što govori zapravo nije moguće. Zaigrao je na kartu populizma i to mu relativno dobro ide. Ne vjerujem da zaista misli da je moguće to o čemu priča”, poručio je Josipović.

Jedanaest kandidata vidi kao trenutak u kojem zapravo i nema favorita, to jest jakih kandidata koji bi se kao takvi nametnuli.

“S druge strane to indicira i određenu podjelu na političkom prostoru. Kandidati velikih stranaka su u određenoj prednosti i među njima se u pravilu događa najvažnija bitka”, kazao je Josipović.

Smatra i da aktualna predsjednica ima “formalnu podršku stranke”, ali nije siguran da ima i stvanu u cijelom dijelu HDZ-ovih glasača.

“Siguran sam da je to rezultat i njenih nastupa koji su prilično loši, a u neku ruku i sramotni. Način kako se ona ponaša ne odgovara očekivanoj percepciji šefa države. Gotovo svaki dan gospođa predsjednica nešto ‘izvali’. Nisam siguran kako će proći na izborima”, rekao je Josipović, dodavši da predsjednica ima “toliko svakodnevnih gafova da je teško procijeniti koji od njih joj više šteti”.

“Sjetimo se skandaloznog nastupa ljeti u Kninu, ponašanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu pa do svakodnevnih izjava. Kao da naprosto želi izgubiti izbore.”

Milanovića vidi kao kandidata s jakom osobnošću kojemu nije potrebna podrška stranke, a za Škoru kaže kako se “treba distancirati od krajnje desnice”.

“Milanović je jaka osobnost i nastupa kao individalac. Ima podršku svoje stranke, ali želi osvojiti mandat isticanjem svoje snažne osobnosti. S druge strane, imamo situaciju u kojoj je gospođa predsjednica visoko ovisna o HDZ-u, ona nema taku jaku osobnost, javnosti se uglavnom nameće kroz estradizaciju”, smatra Josipović.

“Znam da on nije ustašoidni desničar, mislim da ima problem da ga vezuju za najdesniji dio političkog spektra. Treba se distancirati od radikala”, mišljenja je bivši predsjednik.

Kampanju Srpskog narodnog vijeća s plakatima glavnih predsjedničkih kandidata sa sloganima na ćirilici, smatra legitimnom.

“I Ustav jamči uporabu ćirilice. Ne mislim da će to škoditi kandidatima”, zaključio je.

Komentiraj