JOŠ NIJE KAŽNJEN! Časne sestre o svećeniku iz pakla: Tjerao nas je na seks u troje, lomio prste…

Autor:

Foto: screenshot

Slovenski svećenik Marko Ivan Rupnik, umjetnik čiji mozaici krase oko 200 crkava i kapela diljem svijeta, uključujući i Vatikan, nakon skandaloznih optužbi izbačen je iz Isusovačkog reda. Ipak, iako su Isusovci 2023. priopćili da su saslušali 15 žena čije su optužbe na račun Marka Rupnika ocijenili vjerodostojnim on još uvijek nije kažnjen za zlodjela koja je počinio, a mnogi nagađaju kako je utjecaja na to imala i činjenica što su ga zaštitili mnogi kardinali.

Oko 20 osoba, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo ga je za razne vrste zlostavljanja dok je prije 30-ak godina bio duhovnik zajednice redovnica u Sloveniji i nakon što se preselio u Rim kako bi nastavio umjetničku karijeru.

Bivše časne sestre koje su rekle da ih je poznati svećenik seksualno, psihički i duhovno zlostavljao prijavile su Rupnika isusovačkim dužnosnicima početkom 1990-ih zbog “brutalnog psihološkog, seksualnog, duhovnog zlostavljanja i zlouporabe moći”, ali su njihove pritužbe “više puta odbačene”. Dvije bivše časne sestre pripadale su nedavno raspuštenoj ženskoj vjerskoj skupini u Sloveniji i Rimu, čiji je suosnivač Rupnik, a u kojoj je bivši isusovac zlostavljao najmanje 20 mladih žena.

Dvije su časne sestre nezadovoljne načinom na koji Vatikan rješava slučaj zlostavljanja te poručuju da su nakon zlostavljanja bile suočene s odbijanjem Katoličke crkve da im pruži podršku. Osim toga kada se pročulo da će Rupnik biti premješten u slovensku koparsku biskupiju, papa Franjo je u listopadu najavio novu istragu. Nekoliko je žena tad anonimno optužilo svećenika i umjetnika da je iskoristio svoj autoritet i seksualno ih zlostavljao. Optužen je da je dvije časne sestre tjerao na seks u troje uspoređujući ga sa Svetim Trojstvom. Jedna ga časna optužuje da joj je slomio prst i pritom rekao da je to učinio iz ljubavi, dodavši: “Sada imate vječni pečat Družbe Isusove”.

U isto vrijeme Rupnik želi i dalje voditi duhovne vježbe i izrađivati ​​mozaike po kojima je bio poznat. Njegova djela i dalje krase svetišta dijelove svetišta u Lourdesu i Fatimi te u samom Vatikanu, ali i novu solinsku baziliku u Hrvatskoj. Osmislio je i križni put u crkvi Svete Marije Kraljice Mira u Sisku. Tamošnji biskup Vlado Košić dao ga je isklesati prema Rupnikovim nacrtima.

Njegovi mozaici ukrašavaju i kapelu u kripti u San Giovanni Rotondo, u kojoj se nalazi grob Padre Pija.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Denis

prije 2 mjeseca

Ljiga... A i sam Vatikan je prepun ljigavaca, smutljivaca, urotnika... kojima i sam patuljak putin zavidi.