Još nema rezultata mostarskih izbora, HZD BiH tvrdi da su “ukradeni”

Gradsko izborno povjerenstvo Mostara prebrojalo je sve biračke listiće s lokalnih izbora održanih u nedjelju i sav materijal nakon provjere nepravilnosti uputilo je u srijedu državnom Središnjem izbornom povjerenstvu BiH koje još nije objavilo izborne rezultate.

Vreće s izbornim materijalom članovi GIP-a Mostara utovarili su u srijedu u kamion koji ih je odvezao u skladište SIP-a u Istočnom Sarajevu.

Tijekom utorka članovi biračkih odbora uz pomoć GIP-a provjeravali su utvrđene nepravilnosti nakon brojanja biračkih listića. Po riječima predsjednika GIP-a Mostara Hilme Džidelije dio od 45 nepravilnosti ipak se nije mogao otkloniti.

“Mi smo samo radili gdje je utvrđeno da se podaci ne poklapaju. Otklonili smo ono što se moglo otkloniti. Što se nije moglo ovdje učiniti ide u Sarajevo, a SIP nastavlja dalje postupak”, rekao je Džidelija.

Objasnio je da su se najčešće pogreške odnosile na to što su se razlikovale brojke na zapisnicima s brojem biračkih listića, kao i različitom broju preferencija koje su ostvarili kandidati u odnosu na političke stranke. Upitan o slučaju po kojemu HDZ-u BiH nije pripisano 214 glasova na jednome biračkome mjestu, Džidelija je rekao da ti podaci neće utjecati na izborni rezultat.

“To ne može napraviti neke značajnije izmjene”, dodao je.

Iako je Gradsko izborno povjerenstvo Mostara prebrojalo sve biračke listiće, javnosti još nisu obznanjeni rezultati izbora.

Gradski odbora HDZ-a BiH, stranke koja je pojedinačni pobjednik izbora za Gradsko vijeće Mostara, u srijedu se svaki sat vremena oglašavao kritizirajući činjenicu da ne ne objavljuju rezultati nedjeljnog glasovanja.

“Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar osuđuje politički kompromitirano Središnje izborno povjerenstva BiH te ovim putem ih pozivamo da konačno objave ukradene rezultate lokalnih izbora za Grad Mostar”, navodi se u priopćenju.

i HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor danima upozoravaju da su se bošnjački birači fiktivno prijavljivali na adrese u većinskom hrvatskom dijelu Mostara kako bi promijenili rezultate izbora.

Izbori za gradska tijela vlasti održali su se u nedjelju prvi put nakon 12 godina u Mostaru.

Komentiraj