U Dubrovniku je do sada potvrđeno 12 slučajeva oboljelih od ospica. Svi oboljeli su odrasle osobe i na izravan ili neizravan način se povezuju uz prvu oboljelu osobu, muškarca iz Stona.

“Od 25. svibnja do 10. lipnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 12 slučajeva ospica. Još je nekoliko slučajeva u obradi, ali o tome će javnost biti obaviještena”, rekao je Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije za HRT.

Dodao je da je za sprečavanje daljnjeg širenja ospica potrebno daljnje procijepljivanje populacije. “Cijepljenje je definitivno najučinkovitija mjera za spriječavanje širenja ospica. Pozivamo ovim putem sve roditelje, staratelje, skrbnike da odmah cijepe svu necijepljenu djecu, ali i sve zdravstvene radnike i djelatnike dječjih vrtića koji nisu zaštićeni da se cijepe”, poručio je.

Stjepan Đuričić, voditelj Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju u OB Dubrovnik, ponovio je simptome ospica. “Ako netko ima kašalj, hunjavicu, crvenilo očiju, osip iza ušiju, na čelu po vratu, na trupu i ekstremitetima za pretpostaviti je da boluje od ospica. Kada posumnjate da imate ospice bilo bi poželjno da kontaktirate svog liječnika, prenesete mu svoja zapažanja i da vam on kaže svoje mišljenje o tome ima li razloga da se uputite prema infektološkom odjelu OB Dubrovnik ili sve to ne spada u ove simptome”, kazao je Đuričić.

Komentiraj