Još godinu dana bez tramvaja na Jadranskom mostu

Autor:

30.08.2022.,Zagreb- Zbog zamjene prijelaznih naprava koja uvjetuju demontazu tramvajske pruge  do daljnjeg tramvaji ne voze preko Jadranskog mosta Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Tramvaji neće prometovati Jadranskim mostom još oko godinu dana, sve dok ne budu gotovi radovi na gornjem ustroju tog zagrebačkog mosta, čija je rekonstrukcija počela još u srpnju prošle godine, procjenjuje izvođač radova.

Tramvajski promet neće biti u funkciji “cca godinu dana od početka radova na gornjem ustroju mosta, odnosno od izgradnje sjevernog bajpasa (premosnice)”, potvrdio je Hini inženjer građevine Ante Borovina iz splitske građevinske tvrtke Spegra koja sanira Jadranski most.

Ti radovi tek trebaju početi i njihov se početak očekuje početkom ili sredinom lipnja, kazao je Borovina napomenuvši: “Međutim, ovisi o Gradu Zagrebu, sami sebi trebaju izdati građevinsku dozvolu za novu prometnu regulaciju”.

Tomašević: Radovi još godinu dana, ali most će biti otporniji na potrese

Njegove se predikcije poklapaju s današnjom izjavom zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića kako “svi očekuju da će radovi završiti u sljedećih godinu dana”.

“Do sada se radilo na prijelaznim napravama – to je bio potez do mosta, a sada se ide na gredni, odnosno centralni dio mosta”, kazao je Tomašević novinarima nakon polaganja vijenaca u povodu obilježavanja Dana Europe i pobjede nad fašizmom na Spomen-području Dotrščina.

Iz Fonda solidarnosti, naveo je, planira se povući oko dva milijuna eura za ojačavanje i popravljanje Jadranskog mosta jer je i on bio oštećen u potresu. “Međutim, ne vraćamo ga samo u prvobitno stanje, nego ga ojačavamo da može izdržati jače potrese u budućnosti”, ustvrdio je Tomašević.

To mi je, dodao je, jako bitno zato što nema nijedne bolnice južno od Save, i kada bi se dogodio neki jači potres u budućnosti, onda bi ostali odsječeni građani Novog Zagreba od zdravstvenih ustanova koje su sjeverno od Save.

Njegova se izjava kosi s informacijama koje je Hina dobila od Grada Zagreba krajem ovoga travnja, a prema kojima su radovi na gornjem ustroju mosta trebali završiti krajem tekuće ili početkom iduće godine.

Tramvaji Jadranskim mostom ne prometuju već devet mjeseci

Sanacija Jadranskog mosta jedan je od projekata prijavljenih na europski Fond solidarnosti te će se znatan dio sredstava povući upravo iz tog Fonda, zbog čega radovi moraju biti završeni do kraja lipnja 2023., izvijestio je Ured zagrebačkog gradonačelnika krajem rujna prošle godine.

Tada je istaknuto i kako sanacija južnog prilaznog vijadukta mosta nije mogla započeti ranije jer su se u to vrijeme izvodili radovi na mostu kod Buzina i na Mostu slobode.

Pritom, radovi na južnom prilaznom vijaduktu, koji su započeli lani 28. srpnja, trebali bi biti gotovi do 1. kolovoza ove godine, kazali su iz Hini iz Grada krajem travnja.

Borovina pak navodi da je kraj trenutnih radova na pristupom vijaduktu (koji su trebali biti gotovi do kraja lipnja radi što većeg iskorištavanja europskih sredstava) u planu – krajem lipnja/početkom srpnja, zbog nekoliko kišnih perioda.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.