Jorge Luis Borges – jedna od ključnih figura književnosti španjolskoga jezika

 

Slavni književnik rođen je na današnji dan, 24. kolovoza 1899. godine u Buenos Airesu. Pisao je kratke priče, eseje i pjesme te je ključna figura književnosti španjolskoga jezika, prevoditelj američkih autora, između ostalih i Edgara Allana Poea.

Iako je rođen u Argentini, ona kao da nikada i nije bila njegova prava domovina iz raznih razloga. Odrastao je u dvojezičnoj (englesko-španjolskoj) obitelji u kojoj je odmalena usvajao ljubav prema pisanoj riječi. Otac mu je želio postati pisac, no taj san nikada nije ostvario. “Napisao je neke vrlo dobre sonete”, rekao je Jorge jednom prilikom o očevu daru za pisanje. Njegova je majka radila kao prevoditeljica. Tako je prevodila i poznate književnike kao što su Virginia Woolf i William Faulkner.

Do 11. godine Jorge se školovao kod kuće, čitao je Shakespearea s 12. Bio je izuzetno dijete – s devet je godina preveo Wildeova’ Sretnog princa’ na španjolski, čak je i objavljen u lokalnim novinama, no njegovi su prijatelji bili uvjereni kako je priču preveo Jorgeov tata.

Koliko mu je izuzetna nadarenost donijela dobroga, toliko mu je i naštetila kad je počeo pohađati redovnu školu. Budući da je bio obrazovaniji od ostalih vršnjaka te je nosio debele naočale, a uz to, nije bio argentinski nacionalist kao ostali, već anarhist poput svojega oca, bio je česta meta maltretiranja.

 

Komentiraj