Johnson: “Treći val, koji hara Europom, mogao bi zahvatiti i Britaniju”

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u ponedjeljak da bi treći val pandemije covida-19 koji hara Europom mogao zahvatiti Britaniju.

“Ranija iskustva naučila su nas da kada val pogodi naše prijatelje, bojim se da udari i naše obale i očekujem da ćemo osjetiti te posljedice u dogledno vrijeme”, rekao je Johnson novinarima.

Na pitanje u pogledu rizika za britanski program cijepljenja od prijetnji EU-a da će zabraniti izvoz cjepiva u Britaniju, rekao je da misli da se to neće dogoditi.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u srijedu zaoštravanje pravila o izvozu cjepiva protiv covida-19 u one zemlje koje imaju veću stopu procijepljenosti i koje ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog na njihovu teritoriju.

“Moramo osigurati recipročnost i proporcionalnost. Ako se situacija ne promijeni, morat ćemo razmisliti o tome kako izvoz cjepiva u zemlje koje ga i same proizvode učiniti ovisnim o njihovoj otvorenosti. Razmotrit ćemo je li proporcionalan izvoz u zemlje koje koje imaju veću stopu procijepljenosti”, rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare.

Europski čelnici na virtualnom samitu u četvrtak trebali bi razgovarati o zabrani izvoza AstraZenecina cjepiva u Britaniju, ali Johnson planira prije toga iznijeti britansko stajalište u odvojenim telefonskim razgovorima. On je najavio razgovore sa svojim europskim partnerima ovaj tjedan oko nastavka isporuke cjepiva.

Po jednom francuskom dužnosniku, Johnson je već u nedjelju telefonski razgovarao s predsjednikom Emmanuelom Macronom. BBC je javio da je razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Glasnogovornik EK Eric Mamer ranije je istaknuo da Bruxelles ne želi zabraniti izvoz cjepiva, nego da farmaceutske tvrtke ispune svoje ugovorne obveze prema Uniji.

Johnsonov glasnogovornik nije u ponedjeljak želio odgovoriti na pitanje hoće li London razmisliti o protumjerama ako Europska unija zaoštri pravila o izvozu cjepiva.

“Neću ići u hipotetska pitanja ali naše je stajalište jasno – ne želimo da zemlje donose restrikcije izvoza cjepiva. To je međunarodni napor i želimo surađivati s drugim zemljama i drugim vladama i ići naprijed”, rekao je novinarima.

Komentiraj