Johnson neće tražiti odgodu Brexita

Britanski premijer Boris Johnson drži se svog plana o Brexitu i neće tražiti novu odgodu izlaska Velike Britanije iz Europske unije na summitu sljedeći mjesec, rekla su dvojica ministara u nedjelju nakon što je vladu potresla ostavka ministrice Amber Rudd.

Nakon neočekivane ostavke ministrice rada i mirovina Amber Rudd zbog Johnsonove politike, dvojica ministara rekla su da je premijer odlučan “držati se plana” o izlasku Britanije iz EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Johnson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspio nametnuti nove izbore. Nakon toga je ostavku podnio i njegov brat rekavši kako je rastrgan između obitelji i nacionalnog interesa.

Ostavka ministrice Rudd u subotu zbog vladinog nesrazmjernog fokusa na pripremanje Brexita bez sporazuma dodatno je ojačala krizu.

“Vidim da se od 80 do 90 posto rada na odnosima s EU odnosi na pripremu za Brexit bez dogovora. Primjećujem nesrazmjer”, rekla je Rudd u emisiji Andrew Marr na BBC-u.

“Svrha ove ostavke je ukazati na to da Konzervativna stranka u svom najboljem izdanju treba biti umjerena stranka koja prihvaća ljude različitih stavova o EU”, istaknula je.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab tvrdi drukčije pa kaže da se vode “intenzivni pregovori” u Bruxellesu i da Johnsonova vlada nije usmjerena na ono što neki opisuju kao tvrdu strategiju Brexita.

“Ljudi i glasači moraju razumjeti da se u nekim ključnim pitanjima treba držati plana”, rekao je Raab za Sky News.

Ministar financija Sajid Javid rekao je da će premijer u listopadu pokušati osigurati novi sporazum.

“Premijer će na summitu 17. i 18. listopada pokušati postići dogovor. Sigurno neće tražiti odgodu Brexita”, rekao je Javid za BBC.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je za radio Europe 1 da je situacija “vrlo zabrinjavajuća” te da “Britanci moraju reći što žele”.

Komentiraj