Johnson kaže da EU inzistira na zahtjevima koji su neprihvatljivi

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da nijedan britanski vođa ne bi mogao prihvatiti zahtjeve na kojima Europska unija „trenutačno inzistira”, dodajući da će zemlja prosperirati i bez trgovinskog sporazuma s Unijom.

„Naši prijatelji u Europskoj uniji trenutačno inzistiraju da ako usvoje neki novi zakon u budućnosti koji mi u ovoj zemlji ne budemo poštivali… tada žele automatsko pravo… da nas kazne i uzvrate nam”, rekao je Johnson u britanskom parlamentu.

„A drugo, govore da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo biti jedina zemlja na svijetu koja nema suverenu kontrolu nad svojim vodama za ribarenje. Ne vjerujem da su to uvjeti koje bi bilo koji premijer ove zemlje trebao prihvatiti”.

Johnson će se kasnije tijekom dana sastati u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, pred samit EU-a u četvrtak i petak.

Pregovori zapinju na tri pitanja – ribarstvu, pravednom tržišnom natjecanju i rješavanju budućih sporova.

Dogovor treba postići do kraja prosinca kada istječe prijelazno razdoblje.

U slučaju da se dogovor ne postigne, trgovina između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a odvijat će od 1. siječnja se po pravilima WTO-a.

Johnson je kazao da je Britanija spremna za završetak prijelaznog razdoblja bez obzira na to kakav će trgovinski aranžman imati s EU-om u budućnosti.

“Zemlja će biti spremna što god imali, kanadsko ili australsko rješenje, i u ovoj će se zemlji otvarati radna mjesta, u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu, ne samo unatoč brexitu nego zbog brexita”, rekao je.

Kanada ima sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om, a Australija nema.

Komentiraj