Jo Nesbo gostuje u Splitu i Zagrebu

Autor:

09.05.2018., Zagreb - Norveski pisac Jo Nesbo druzio se s fanovima te potpisivao knjige. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Slavni norveški pisac krimića Jo Nesbo gostovat će sljedeći tjedan u Hrvatskoj, gdje će se sa svojom čitateljskom publikom susresti u Splitu 5. svibnja te u Zagrebu 7. svibnja.

Jo Nesbø (1960.) jedan je od najpoznatijih svjetskih pisaca trilera s prvoga mjesta svjetskih lista bestselera. Pjevač je i tekstopisac norveškog pop-rock sastava Di Derre. Autor je niza romana u kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole – “Šišmiš”, “Žohari”, “Crvendać”, “Nemeza”, “Đavolja zvijezda”, “Spasitelj”, “Snjegović”, “Leopard”, “Fantom”, “Policija” i “Žeđ” te romana “Sin”, “Ponoćno sunce”, “Krv na snijegu”, “Lovci na glave”, “Macbeth”, “Kraljevstvo”.

Za prvi u seriji romana o detektivu Harryju Holeu, “Šišmiš” iz 1997., dobio je nagradu Riverton za najbolji norveški kriminalistički roman, te nagradu Stakleni ključ za najbolji nordijski kriminalistički roman. Nakon ovih su uslijedile i brojne druge nagrade, od kojih je posljednja nagrada Peer Gynt “za međunarodni uspjeh i postavljanje Norveške na kartu svjetske literature”.

Osim romana o Harryju Holeu, izdao je i četiri romana za djecu u seriji o doktoru Proktoru, kao i nekoliko samostalnih romana i zbirki kratkih priča. Prema romanu “Lovci na glave” u Norveškoj je 2011. snimljen istoimeni film u režiji Mortena Tylduma. Lani je objavio dvije knjige, “Stručnjak za ljubomoru i druge priče” te “Otok štakora i druge priče”.

Knjige su mu prevedene na 50 jezika svijeta i prodane u više od 50 milijuna primjeraka. U Hrvatskoj njegova djela objavljuje nakladnik Fokus na hit.

Za posljednjeg posjeta u Zadru i Zagrebu 2018. Nesbo je predstavljao svoju preradu Shakespeareove drame “Macbeth”. Prilikom svojeg posjeta Hrvatskoj sljedeći tjedan, sa svojom će se hrvatskom čitateljskom sljedbom susresti u Splitu u četvrtak 5. svibnja u 18 sati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, te u Zagrebu u subotu 7. svibnja u 18 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

OZNAKE: Jo Nesbø

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.