Jeste li znali? Bob Dylan prezime je uzeo po ovom velikom velškom pjesniku

Autor:

ilustracija mm

Dylan Marlais Thomas rođen je u jesen 1914. u velškom obalnom gradu Swansea. Još kao dječak odlučio je postati pjesnik; prve će pjesme napisati oko svoje petnaeste godine. Iako nadaren i vrstan đak, Dylan će redovno školovanje napustiti u sedamnaestoj godini života i zaposliti se kao novinar, a sličnim će se poslovima uzdržavati čitavog života, posebice nakon 1933. kada će se preseliti u London. Zapazio ga je ugledni pjesnik T. S. Eliot, te Dylan dobiva ponudu za tiskanja prve zbirke. Do jučer povučenom i samozatajnom velškom novinaru i pjesniku, odjednom se otvaraju vrata redakcija i poetskih salona.

Taj se događaj preklopio s vjerojatno najvažnijim trenutkom u njegovu životu, započinjanjem životne ljubavne veze s tek nekoliko mjeseci starijom irskom plesačicom Caitlin Macnamara. Bio je to početak burne i okrutne romanse koja će obojiti preostalih sedamnaest godina Dylanova života. Učestale svađe, obostrano fizičko nasilje, teška opijanja, nepredvidive izmjene agresije i nježnosti – tako bi se u nekoliko crta mogao opisati ovaj istovremeno plodan i destruktivan odnos. Nedugo po vjenčanju, par se vraća u Swansea, tako da će u narednim godinama često putovati između Walesa i Londona.

Početkom 1950. Dylan Thomas dobiva pismo američkog pjesnika Johna Malcolma Brinnina kojim ga poziva na honorirano višemjesečno gostovanje diljem SAD-a. Suočen s ovacijama štovatelja i nastajanjem svojevrsnog kulta, posebice među mlađim, buntovnim naraštajima, Dylan će tijekom 1952. te u proljeće 1953. istim poslom još dvaput otputovati u Ameriku. Četvrti će se posjet, započet sredinom rujna 1953., nažalost pokazati kobnim. Godinama prisutni autodestruktivni nagon u kombinaciji s teškim alkoholizmom, Dylana Thomasa na koncu će stajati glave. Njegovi kronični problemi s plućima samo su se pogoršali u smogom ispunjenom njujorškom ambijentu, te će Dylan Thomas preminuti 9. studenoga u 39. godini života.

OZNAKE: Dylan Thomas

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.