Jerko Ivanković Lijanović otišao na sedmogodišnju robiju u Zenici

Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH i osnivač BiH stranke Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović otišao je na izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne u zeničkom zatvoru, nakon što je prošle godine pravomoćno osuđen za nezakonitosti s dodjelama poljoprivrednih poticaja u Federaciji BiH, objavio je klix.ba.

Suđenje je počelo u svibnju 2016. godine, a Lijanović je bio optužen da je proračun FBiH oštetio za više od 817.000 konvertibilnih maraka, odnosno 400 tisuća eura, tako što je poljoprivrednicima uvjetovao da polovinu dodijeljenih poticaja moraju davati skupini koju je organizirao.

Na suđenju su izvedeni brojni materijalni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka, među kojima su i pripadnici Lijanovićeve kriminalne grupe te članovi njegove Narodne stranke Radom za Boljitak. Lijanović je u tom postupku osuđen na devet godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH u srpnju prošle godine kaznu snizio na sedam godina.

Lijanović je tražio da kaznu izdržava u zatvoru u Mostaru, ali mu je zahtjev odbijen, pa je prije desetak dana otišao na izdržavanje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

Bit će mu oduzeto oko 650 tisuća KM, što je 325 tisuća eura, a zabranjeno mu je i obavljanje ministarske dužnosti do 2021. godine.

Protiv Lijanovića i još osam osoba pred Sudom BiH traje još jedan postupak, u kojemu su prvostupanjski osuđeni na više od 52 godine zatvora, ali je prvostupanjska presuda ukinuta.

Komentiraj