Jelena Veljača: “Kako je moguće da se pet mjeseci nije vidjelo da je dijete zlostavljano?”

Glumica i osnivačica inicijative Spasi me Jelena Veljača u ponedjeljak je za N1 komentirala slučaj zlostavljanje djevojčice, koja je u nedjelju preminula u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici.

Veljača je odmah naglasila kako su sastanak s ministrom imali dogovoren i prije nego što se dogodio slučaj djevojčice iz Nove Gradiške, ali da se sada on nametnuo kao glavna i najvažnija tema tog sastanka. Dodala je i da je Josip Aladrović prvi ministar koji je pokazao političku volju i s kojim su uspjele uspostaviti dijalog.

“Tražit ćemo da se vidi koji su to propusti, je li dijete trebalo biti izuzeto, zašto nije bilo. Trenutno možemo samo nagađati na temelju informacija koje dolaze u medije. One ne moraju nužno biti točne, ali su vrlo uznemirujuće. Kada dobijemo informacije vidjet ćemo može li stručni tim odgovarati kazneno ili prekršajno”, rekla je Jelena Veljača.

Dodala je da ni oni ne znaju točno mogu li odgovarati za propuste koje su počinili, ako ih je bilo. “Tražit ćemo da to bude svojevrsni primjer odgovornosti koju Centri za socijalni rad imaju u ovakvim slučajevima”, poručila je.

“Sigurna sam da ovo nije jedini slučaj, nego je samo rasvijetljen ovim tragičnim događajem. Treba vidjeti zašto je odlučeno da se obitelj opet spaja nakon što je dijete izuzeto na zahtjev roditelja. Treba vidjeti zašto je spajanje obavljeno i kako je obavljeno. Ako je ono obavljeno tijekom 5 mjeseci u kojima je dijete zlostavljano treba vidjeti kako je moguće da se to ne vidi”, istaknula je Jelena Veljača.

Osim strukturalnih promjena, koje se spremaju, ključno je, poručuje, vidjeti koliko je djece u situaciji da su vraćeni roditeljima koji u anamnezi imaju obiteljsko nasilje.

Komentiraj