JELENA LOVRIĆ: Zašto su hrvatski građani najveći gubitnici EU izbora

Premda će većina pretendenata na briselske mandate doživjeti neuspjeh ili čak potop, najveći gubitnici europskih izbora mogli bi biti građani Hrvatske. Iz mnogo razloga.

Prvo, u kampanji se nije čula ni jedna ozbiljno motivirajuća poruka, tako da će izlaznost vjerojatno biti vrlo niska, kao i na prošlim izborima. Hrvatska je po tome među najgorima u Europi. Premda se o tome ne govori, ali odaziv od samo oko 25 posto dovodi u pitanje legitimitet izbora. Predviđa se da će u nedjelju na birališta izići tek nešto malo veći postotak građana, što predstavlja težak poraz ne samo vladajućih stranaka, nego kompletne političke scene. Javnost za izbore nisu uspjeli zainteresirati. A mala participacija omogućava različite vrste zloupotreba.

Drugo, premda je riječ o izborima za Europski parlament, o Europi se ovdje gotovo uopće nije govorilo. Teme koje su dominirale kampanjom u drugim državama EU-a, poput Brexita i budućnosti Europe, migracijske krize ili pitanja klime, u Hrvatskoj su zapravo izostale. Spominjali su se samo europski fondovi, kao da je to jedini razlog ulaska Hrvatske u članstvo Unije i jedina veza koja je tamo drži. O elementarnom, da pripadanje Europi podrazumijeva određeni sustav vrijednosti, uglavnom ništa. HDZ je potrošio grdne pare, a ni drugi nisu škrtarili, kako bi svoje kandidate učinio medijski prisutnijim i vidljivijim. Ali koje politike oni zastupaju, koji su im argumenti i ciljevi, to je ostalo uglavnom neprepoznatljivo. Zato kampanju za europske izbore javnost doživljava prvenstveno kao jagmu za fantastičnim briselskim plaćama, u čemu, posve razumljivo, ne želi sudjelovati.

Treće, građani su na gubitku jer izborni proces ni ovoga puta nije iskorišten za jačanje povjerenja u demokratske mehanizme i državne institucije. Upravo suprotno. Etičko povjerenstvo, formirano u povodu europskih izbora, odlučilo je reagirati samo na nevažne naljepnice SDP-ovca Gordana Marasa, ali bezočnom HDZ-ovu iskorištavanju državnih resursa i ministara za potrebe kampanje, kao i jumbo plakatima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića financiranim iz gradskog proračuna, nije našlo zamjerke. Ako takve stvari prolaze bez reakcije, onda ni građani ne mogu vjerovati u poštene izbore, što je temeljni uvjet demokratskog poretka.

1.6.2016.,Zagreb – Prosvjed podrske Cjelovitoj kurikularnoj reformi na Trgu bana Josipa Jelacica u organizaciji inicijative Hrvatska moze bolje koja okuplja vise od 250 razlicitih udruga, sindikata, ucitelje i uciteljice te pojedince. Prosvjedom zele poslati poruku da je obrazovanje prioritet hrvatskog drustva.Photo: Marko Prpic/PIXSELL. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Komentiraj