JELENA LOVRIĆ ZA ZAGREB NEWS Prazni praznici

Autor:

NFOTO, Tomislav Miletic/PIXSELL

Više nema prvomajskih prosvjednih povorki, sindikati su i službeno odustali od njihova organiziranja, tvrdeći da su postale besmislene jer je odaziv svake godine sve lošiji. Ali je odaziv na prvosvibanjska okupljanja oko kazana s grahom sve bolji.

U Maksimiru se i ove godine čekalo u redovima. Podijeljeno je četrdesetak tisuća zdjelica graha, deset tisuća više nego lani, i dvadesetak tisuća štrukli. Zagrebački gradonačelnik nije štedio. Građane je počastio i koncertom Gibonnija, koji je stajao vrtoglavih 35.000 eura. Kad se ne krade, za sve se ima novca, kaže Tomašević. Ima novca i zato što se gradski proračun sjajno puni. A kad je već tako, kad ima novca za sve, možda je vrijeme da gradonačelnik počne razmišljati o smanjenju gradskih poreza, nekadašnjih prireza, koji su u Zagrebu rekordno visoki.

Uglavnom, borbeni duh Praznika rada generalno je u Hrvatskoj nestao. Prvosvibanjska su okupljanja pretvorena u narodne veselice. Hrvatima, naravno, trebaju i takvi eventi sa zabavnim programom. Što ne znači da Hrvatskoj ne treba i borba za prava radnika. Hrvatski je radnik među najsiromašnijima u Europi. Prekarijat među najgorima u EU-u. Ali radnici više nikome nisu u fokusu. Ni lijevim strankama, ni mladoj, zelenoj ljevici koja vlada Zagrebom. Podjela je prvosvibanjskog graha tradicija, kaže Tomašević. Ali tradicija su i borbene radničke povorke. Čak je i Tuđman sredinom devedesetih u Maksimir znao poslati svoje ministre da se prošetaju s crvenim karanfilom u rukama. Nitko iz državnog vrha tamo više ne svraća. Okupirani su proslavama ratnih obljetnica. Na kojima nema garifula, ali od ove godine grme Rafali.

Mnogo će više borbenog duha nova, Možemo! ljevica pokazati oko identitetskih pitanja. (U staroj ljevici, u krugu  SDP-a, ni oko čega više nema borbenog elana.) Prošloga su tjedna mladi antifašisti paljenjem krijesova na savskom  nasipu obilježili 8. svibnja, Dan oslobođenja Zagreba, koji se službeno više ne slavi. Tradiciju trnjanskih krijesova obnovila je prije deset godina Mreža antifašistkinja, kao nova generacija poštovatelja partizanske baštine. Nastojimo razvijati Zagreb na tekovinama antifašizma, istakao je na gotovo cjelodnevnoj svečanosti Tomaševićev izaslanik Korlaet. Slavlje je, međutim, došao pokvariti novi momak u gradu, odnosno novi HDZ-ov partner, s kojim premijer Plenković upravo dogovara formiranje vlade. Domovinski pokret još nije postao dio vlasti, ali šef njihove zagrebačke organizacije Igor Peternel već si uzima za pravo upadati na antifašističku svečanost s porukom da je 8. svibnja 1945. „dan okupacije, a ne oslobođenja Zagreba“. Njegova su revizionistička trkeljanja mediji uredno prenijeli. Bez ograde i osude. Peternelov incidentni pokušaj nametanja desničarske ideologije slika je budućnosti. Slika onoga što dolazi. Danas u Zagrebu, sutra s DP-om u vlasti u cijeloj Hrvatskoj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.