JEDNOM U ŽIVOTU Kultni nijemi film strave ‘Nosferatu’ uz orgulje uživo Lisinskom

Autor:

Nosfératu le vampire
Nosferatu eine symphonie des grauens
1922
réal : Friedrich Wilhelm Murnau
Max Schreck
Collection Christophel,Image: 209486498, License: Rights-managed, Restrictions: Restricted to editorial use related to the film or the individuals involved (producers, directors, authors, actors, etc.)
The rights of publicity of any person depicted in the photos are not granted
Mandatory credit of the film company and photographer, Model Release: no, Credit line: PRANA FILM / AFP / Profimedia

PRANA FILM/AFP/Profimedia

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog na jednu će se večer, 26. travnja, pretvoriti u najveću kino-dvoranu u Hrvatskoj i u programu Kino uz orgulje ugostiti remek-djelo sedme umjetnosti uz orgulje uživo, kultni horor Nosferatu.

Film Nosferatu iz 1922. godine prikazat će se na velikom platnu Lisinskog, praćen improvizacijama francuskog orguljaša Baptiste-Floriana Marle-Ouvrarda.

Kako se ističe u najavi, taj film ne predstavlja samo jedan od najznačajnijih nijemih filmova već je i klasično ostvarenje horora koje je iznimno utjecalo na filmsku industriju.

Režirao ga je njemački redatelj F. W. Murnau inspiriran romanom Drakula Brama Stokera, iako su izvorni likovi i radnja donekle promijenjeni zbog autorskih prava.

Središnji lik je grof Orlok, svojevrsni ekvivalent Drakuli, koji je prikazan kao zastrašujuće stvorenje s izduženim prstima i lepezastim ušima, što je ikoničan izgled vampira koji će inspirirati naraštaje kasnijih umjetnika.

STRAVIČAN SCENARIJ Lubanja redatelja horor filma Nosferatu ukradena iz groba

“Estetika filma obiluje mračnim, iznenađujuće ekspresivnim kadrovima koji stvaraju napetu atmosferu i prenose osjećaj nelagode i straha, a Murnau je majstorski koristio svjetlo i sjenu kako bi stvorio dramatične kontraste i povećao napetosti scena”, kažu iz Lisinskog.

Ključni element doživljaja filma je i glazba, koji će biti još intenzivniji uz izvođenje uživo na orguljama. “Svi ti elementi – vizualna estetika, atmosfera, likovi i glazba, Nosferatu čine jednim od najutjecajnijih ostvarenja u povijesti filma koje simbolizira snagu i trajnu privlačnost filma strave kao žanra”, ističu.

Film se prikazuje u suradnji sa Zakladom Friedrich Wilhelm Murnau iz Wiesbadena i bit će prikazan s titlovima na engleskom jeziku.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.