JEDNOM U ŽIVOTU Kozmička eksplozija stvorit će ‘novu’, blistavu zvijezdu vidljivu golim okom

Autor:

NASA

Nebeski ples između dviju zvijezda udaljenih 3000 svjetlosnih godina rezultirat će tako jarkom eksplozijom koja će se danima moći vidjeti golim okom, objavili su astronomi sa Sveučilišta Nottingham Trent.

Eksplozija u sustavu T Coronae Borealis ili T CrB, koja se događa jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja žarko sjaji na noćnom nebu, prije nego ponovo izblijedi i iščezne idućih 80 godina. Posljednja eksplozija u tom sustavu zabilježena je 1946. godine.

Profesor Daniel Brown objašnjava da je taj nebeski događaj naziva “nova”, kada se blještavost zvijezde ubrzano pojačava.

Po njegovim riječima, nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do rujna.

“Čeka nas poslastica, vidjet ćemo tzv. novu zvijezdu na nebu“, rekao je Brown i ističe da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvijezda, već je riječ o dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge.

DOLAZI KOMET VEĆI OD MOUNT EVERESTA Bit će vidljiv golim okom, Sunčev sustav posjećuje svakih 70 godina

“Ono što taj par čini tako iznimnim je da svako malo tako jako pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva”, rekao je astronom.

Masivnija zvijezda u tom paru je bijeli patuljak koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Brown.

Suputnik u tom paru je ostarjeli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na bijelog patuljka.

“Otprilike svakih 80 godina bijeli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svjetlost”, rekao je Brown.

“Sada je vrijeme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis čija će se svjetlost s 11mag, jedva vidljiva dalekozorom na tamnom nebu, povećati na 2mag, usporedivo sa zvijezdama u sustavu Pluga, te će se moći vidjeti golim okom čak i na zagađenom nebu. “Nova” će postati vidljiva u blizini zviježđa Herkula.

Astronomi objašnjavaju da su te “nove”, u suštini, poput hidrogenskih bombi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.