Jedna od najpoznatijih haljina princeze Diane ide na dražbu

Autor:

Nick Parfjonov/Wikimedia Commons/Public Domain, Sothesby's

Možda nije tako poznata kao njezina ‘osvetnička haljina’, no svilena baršunasta haljina boje patlidžana i dalje je jedna od najlegendarnijih haljina koje je nosila princeza Diana.

Odjenula ju je za službeni kraljevski portret 1991. i za intimnu reviju Vanity Faira 1997., neposredno prije svoje smrti.

Po prvi put u više od 25 godina, haljina će se naći na aukciji, a očekuje se da će postići cijenu do 120.000 (oko 112 tisuća eura) dolara u Sothebyju 27. siječnja. Na spomenutoj aukciji nazvanoj ‘The One’ bit će ponuđeni predmeti kao što su ulaznica za rođendan bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1962. — na kojem mu je Marilyn Monroe otpjevala ‘Happy Birthday’ — i Miami Heat LeBrona Jamesa dres iz NBA finala 2013.

Haljina bez naramenica dizajn je Victora Edelsteina, ima skulpturalan izrez u obliku srca i suknju u obliku tulipana. Posljednji put prodana je za 24.150 dolara 1997., tijekom dobrotvorne dražbe Christie’sa na kojoj je bilo 79 haljina koje je donirala Diana. Ukupna prodaja dosegla je 3,25 milijuna dolara, od čega su koristile organizacije za borbu protiv AIDS-a i raka, uključujući Royal Marsden Hospital, čija je bila predsjednica osam godina.

Tamnoljubičasta haljina bila je dio Edelsteinove kolekcije za jesen 1989., iako je on više od desetljeća dizajnirao haljine za princezu. Edelstein je također stajao iza Dianine ponoćnoplave “Travolta haljine” — duge baršunaste haljine u kojoj je plesala s hollywoodskim glumcem u Bijeloj kući. Ona je, pak, prodana 2019. godine za 347 tisuća dolara (325 tisuća eura) dobrotvornoj organizaciji.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.