Jedna od najpamtljivijih rečenica 20. stoljeća: “Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo”

Autor:

UNSPLASH

Dana 20. srpnja 1969. godine je Neil Armstrong s letjelice stupio na površinu Mjeseca. Nakon dvadesetak minuta pridružio mu se kolega Buzz Aldrin i oni su postali prvi ljudi koji su hodali po Mjesecu. Proveli su nešto više od dva sata na površini i skupili oko 20 kilograma mjesečevog materijala kako bi ga donijeli na Zemlju na analizu.

Ovim događajem je efektivno završila svemirska utrka između SAD-a i SSSR-a u Hladnom ratu. Predsjednik SAD-a, John Kennedy, je još 1961. predložio ovaj poduhvat kao nacionalni cilj ovim riječima: “Prije nego ovo desetljeće završi, poslat ćemo čovjeka na Mjesec i sigurno ga vratiti na Zemlju”, izjavio je.

Misija Apollo 11 trajala je 8 dana, 3 sata i 18 minuta. Krenuli su iz Floride 16. srpnja s raketom i opremom koja je težila oko 45 tisuća kilograma. Kada su sletjeli na Mjesec, oprema je težila nešto manje od 5 tisuća kilograma. Sudjelovala su tri astronauta: zapovjednik misije Neil Armstrong, pilot Buzz Aldrin i zapovjednik modula pomoću kojeg su sletjeli Michael Collins.

Tada je s Mjeseca poslana jedna od najpamtljivijih rečenica 20. stoljeća: “Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo.”

 

OZNAKE: apollo 11

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.