Jedinstveni nastup u Rijeci: U ponedjeljak prvi udaraljkaški koncert u povijesti “Zajca”, izvode ga Percussion team HNK i gosti

Autor:

17.11.2020., Rijeka -  Natpis "Kazalistem protiv duhovne distance", novi je prigodni natpis na procelju HNK Ivana pl Zajca.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Percussion team riječkog kazališta Ivana pl. Zajca, što ga čine udaraljkaši Pedro Rosenthal Campuzano i Samuel Baldi te timpanist Antonio Ceravolo, sa svojim će gostima, u ponedjeljak, 1. ožujka 2021. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 19.30 sati, izvesti prvi udaraljkaški koncert u njegovoj povijesti.

“Iako prolazimo kroz teška vremena, uz dobru volju, predanje i kompromise, priredili su, kako najavljuju, koncert sa skladbama od kojih će čak tri doživjeti svoju praizvedbu: “Valovi” Anite Primorac, “Percussion Groove” Jurja Marka Žerovnika te Percussion quartet no. 1 Pedra Rosenthala Campuzana, poručuju iz riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Dodaju da su sva djela na programu živućih skladatelja, i sva su skladana u 21. stoljeću, s izuzetkom “Marche pour timbales” braće Philidor jednog od prvih djela napisanih za udaraljke Francuza koji su skladali krajem 17. i početkom 18. stoljeća.

Tako će se na programu naći još i djela Eckharda Kopetzkog, Henryja Mancinija i Frankiea Sullivana, u aranžmanima Anite Primorac, te Etiennea Perruchona, Davea Marica i Emmanuela Segournéa.

Na ovom jedinstvenom koncertu glazbenici će pokazati nove načine glazbenog izražavanja koji se rijetko mogu čuti.

Primjerice, uživat će u električnim efektima i distorzijama na akustičnim instrumentima, te u korištenju elektronike. Naravno, udaraljke su nit vodilja i u tim kombinacijama nude mnogo više od uobičajenog, i to na više od 20 instrumenata.

Kolege iz simfonijskog orkestra

U tome će im pomoći gosti, njihovi kolege iz Riječkog simfonijskog orkestra:

Anita Primorac (udaraljke), Petar Kovačić (violončelo), Osman Eyublu (violina), Anton Kyrylov (violina), Iva Štefančić (viola), Golnar Mohajeri (violončelo), Domagoj Habek (kontrabas) te učenici riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova okupljeni u komornom ansamblu “Sinkopa”.

Ansambl “Sinkopa”. Photo: HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

 

Naime, nakon skromnih početaka iz 6o-ih godina prošlog stoljeća, od školske godine 2011. i 2012. u riječkoj Glazbenoj školi popunjava se čak cijela klasa udaraljkaša pod vodstvom profesorice Anite Primorac koja u sklopu nastave osniva ansambl “Sinkopa”.

Brojni nastupi

Ansambl zapaženo nastupa na školskim, gradskim i županijskim kulturno-umjetničkim prigodama, gostuje diljem Hrvatske te je dobitnik regionalnih, državnih i međunarodnih nagrada.

Ansambl “Sinkopa”, koji će nastupiti na koncertu, čine učenici Vid Kablar, Sven Bačić, Laura Ćosić, Tino Kućel, Una Mastrović, Franka Zupičić, Ana Vrban, Matija Jelić Matošević, Eleonora Legac, Jan Diklić, Mara Prodanović, Massimo Balczo, Giulian Magagnino, Jan Rebić, Saša Miljanović, Šimun Tićak i Dorian Superina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.