‘Jedini put za BiH je euroatlantska integracija’

HINA/ TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je u utorak u Zagrebu da je jedini ispravan put za BiH euroatlantska integracija, pri čemu očekuje i vjeruje u pomoć Hrvatske.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović održao je na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM) predavanje o temi “Bosna i Hercegovina danas”.

Izborni zakon u BiH, članstvo u NATO-u i pitanje sigurnosti, položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda prema kojemu se odnosi kao prema nacionalnoj manjini, odlazak mladih – neke su od tema o kojima je govorio, priopćio je ZŠEM.

“Mi jesmo dio Europe, kada ćemo to uistinu pravno postati ovisi samo o nama. Vjerujem da ćemo napraviti iskorak uz pomoć naših prijatelja, pogotovo Hrvatske”, kazao je Čović.

“Prije dvije godine smo predali zahtjev za članstvo. Nitko nije vjerovao, ali smo se tako organizirali u dogovoru s predstavnicima europskih institucija da do kraja 2017. trebamo dobiti status kandidata. Uvjet ispunjavamo 14 mjeseci, bili smo i kod Jean-Claude Junckera i obećano je da ćemo to riješiti. Vjerujem da imamo šanse ako se uozbiljimo da ovaj dio Europe postane dio euroatlantskih integracija”, rekao je, navodi se u priopćenju.

U prepunoj Antuna Bauera na kampusu ZŠEM-a, među ostalima, bili su izaslanica predsjednice RH Renata Margaretić Urlić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, državna tajnica ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, rektor Sveučilišta u Zagreb Damir Boras, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, predstavnici i izaslanici niza veleposlanstava, državnih institucija, agencija i drugih ustanova.

Komentiraj