“Jedina kompetencija Jadranke Žarković je da je prijateljica Milanovićeve žene Sanje”

Dok je Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika Zorana Milanovića, bila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, tijekom svojeg mandata, potvrđeno je Jutarnjem listu u Agenciji, koristila je čak tri mobitela: iPhone 5, iPhone 6s i iPhone 8, kao i MacBook Air 13.3 te prijenosno računalo HP.

“Nakon završetka mandata zapisnikom o primopredaji 22. veljače i 5. ožujka 2019. Agenciji su vraćeni neispravan iPhone 6s, iPhone 8, prijenosno računalo HP i neispravan MacBook Air 13.3”, odgovorili su iz Agencije.

Kako je moguće da je Žarković “zaboravila” vratiti jedan iPhone i kako je uspjela pokvariti drugi mobitel i MacBook Air nije poznato. Također, dok je bila ravnateljica Agencije, vozila se u službenom vozilu Škodi Rapid 1.6 TDI Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

“Bivša ravnateljica potpisala je 6. srpnja 2015. s MUP-om sporazum o ustupanju službenoga vozila na privremeno korištenje na rok do 2. ožujka 2020. Vozilo je vraćeno MUP-u prije isteka roka, i to 29. siječnja 2020.”, odgovorili su iz AZOO-a na upit.

I u MUP-u su potvrdili saznanja.

“U sporazumu su standardno definirani uvjeti ustupanja vozila kod ostalih vanjskih korisnika. Navedeno vozilo vraćeno je 29. siječnja 2020., oko mjesec dana prije obveze vraćanja definirane sporazumom, a rok je vezan uz istek operativnog leasinga od pet godina. Ministarstvo nema saznanja tko se u Agenciji koristio navedenim vozilom niti je to u našoj nadležnosti”, poručili su iz MUP-a.

Agencija, kako doznaje Jutarnji list, u svom vlasništvu ni u najmu nije imala službeni automobil pa ga je Žarković pola godine nakon što je stupila na dužnost zatražila od MUP-a i dobila na korištenje.

Teško je, zapravo, naći osobu koja bi nešto pozitivno rekla o novoj savjetnici predsjednika.  Sugovornici iz obrazovnih krugova kažu da u četiri godine mandata na čelu krovne institucije koja je nadležna za napredovanje učitelja i polaganje stručnih ispita nije napravila ništa vrijedno spomena, štoviše, nikad nije održala predavanje ili bilo kakvo zapaženo izlaganje vezano uz obrazovanje. Čak i njeni najbliži suradnici slažu se u ocjeni da je jedina njena kvalifikacija bila to što je prijateljica Sanje Musić Milanović, tada supruge premijera Zorana Milanovića, a sada prve dame.

– Ona je potpuno nekompetentna. Njoj se nije moglo pristupiti u Agenciji, nije uopće odgovarala na mailove. Kad je došla u AZOO, zabarikadirala se u svoj ured i postavila zvučnu izolaciju – prepričava sugovornik iz obrazovnih krugova.

Agencija za vrijeme Žarković, rekla je jučer i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, nije sudjelovala u provođenju kurikularne reforme, a ostala je upamćena i po tome što je na početku mandata planirala ukinuti Oskar znanja. Poznato je i da je Agencija u listopadu 2016. bila pokrovitelj konferencije udruge U ime obitelji te je uvrštena u sustav stručnog usavršavanja nastavnika i učitelja.

Komentiraj