Jedan od vrhunaca riječke koncertne sezone

HNK Ivana pl. Zajca

Simfonijski koncert ‘Wagner, Grieg, Brahms’, jedan od vrhunaca koncertne sezone HNK Ivana pl. Zajca, na programu je u petak 22. ožujka u 19.30 sati.

Uz riječki orkestar Opere, nastupaju velika imena sa svjetskih koncertnih podija: dirigent Philipp von Steinaecker te solist, mladi talijanski pijanist svjetske slave Federico Colli.

Koncertom će ravnati Philipp von Steinaecker, koji se u Rijeku vraća nakon što je publiku prošle sezone oduševio nezaboravnom izvedbom Mozartova Requiema. Suradnik legendarnih dirigenata Claudija Abbada i Johna Eliota Gardinera bio je prvi dobitnik Meelgardove nagrade za najboljeg mladog dirigenta koju dodjeljuje Orkestar doba prosvjetiteljstva (Orchestra of the Age of Enlightenment’s Melgaard). Od tada je stekao bogato iskustvo kao gost dirigent u brojnim svjetskim orkestrima. Jednako vlada njemačkim romantičnim repertoarom, koliko i djelima Druge bečke škole. Njegova strast i razumijevanje za glazbu baroka i klasična razdoblja vodila su ga do osnivanja vlastitog instrumentalnog orkestra Musica Saeculorum. Školovan za violončelista, intenzivno je radio sa Sir Johnom Eliotom Gardinerom u Orchestre Révolutionaire et Romantique i s Claudijom Abbadom.

Philipp von Steinaecker

Pijanist koji će prvi put nastupiti u Rijeci, Federico Colli već je zadivio cijeli glazbeni svijet svojom maštovitom interpretacijom i besprijekornom tehnikom. Trenutno slovi za jednog od najzanimljivijih umjetnika svoje generacije. Pobjednik je prestižnih pijanističkih natjecanja, natjecanja u Leedsu i natjecanja Mozart u Salzburgu koji je potvrdio kako je International Piano Magazine bio u pravu kada ga je, prije pet godina, uvrstio na popis 30 pijanista mlađih od 30 godina koji će vladati svjetskom pozornicom u nadolazećim godinama. Nastupio je u svjetski poznatim kazalištima i koncertnim dvoranama od Londona, Beča, Berlina, Pariza, New Yorka do Hong Konga, surađivao je sa slavnim orkestrima i dirigentima kao što su primjerice Valery Gergiev, Vladimir Ashkenazy, Vasily Petrenko ili Sir Mark Elder.

Federico Colli

Komentiraj