Je li Hrvatska spremna za sezonu grijanja na plin? Evo što o tome misli stručnjak

Autor:

12.10.2021,Zagreb - Konferencija za novinare predsjednika HSUP-a, Dalibora Pudica.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin u ponedjeljak je komentirao stanje plina u Hrvatskoj.

Pudić je rekao kako je tržište dinamično i da su upravo na takvom tržištu pojedinci htjeli iskoristiti svoju poziciju te ističe da je dobro da su se ovakve stvari otkrile. “Teško je reći koliko je Hrvatska oštećena, to će se utvrditi nakon istrage. Ipak, poznato je kolike su tržišne cijene ugovora, kada su sklapani i tko ih je sklapao. Teško je danas i poslovati u takvom okruženju. Nekad je na djelatnicima da samostalno donose odluke jer ih je ponekad s obzirom na volatilnost tržišta potrebno donijeti veoma brzo. Onda se dogodi da to netko okrene u vlastitu korist”, pojasnio je za N1.

Problem je u provjeravaju ugovora

“Teško je svakodnevno provjeravati ugovore. Postoje institucije koje se bave istraživanjem kriminala. Regulatorna agencija poput HERA-e nije zadužena za to, niti bi to mogla napraviti. Nekad si tvrtke ne mogu priuštiti preveliku kontrolu. To je uvijek na uštrb profitabilnosti, koju sve kompanije žele”, objasnio je no isto tako je rekao kako Hrvatska ima jednu od najboljih situacija u EU što se tiče plina. “Imamo LNG terminal, vlastito skladište i proizvodnju te dosta plina koji se koristi za proizvodnju električne energije. To je i dobro planirano. Mogu s velikom sigurnošću reći da će plina za ogrjevnu sezonu biti”, izjavio je.

Visoke cijene pogađaju djelatnosti u kojima nema profitabilnosti

“Petrokemija je imala situaciju da im plin ne služi za ogrjev, već je sirovina. Od tada ga nisu mogli koristiti. Kompanije i poduzetnici traže alternative koje će omogućiti brz povrat u ovakvim okolnostima. Sada imamo i situaciju u kojoj je ograničenje cijene s jedne strane i dobro kako bi se izbjegli alternativni ugovori”, rekao je te je dodao kako je danas cijena megavatsata ispod sto eura a da su cijene od 300 eura apsolutni maksimum. Usporedio je i cijene koje su bile na snazi zadnjih desetak godina. “Cijene varirale između 20 i 30 eura po megavatsatu”, pojasnio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.