Jastrebarsko ima novi sustav javne rasvjete financiran energetskim uštedama

Autor:

DCIM100MEDIADJI_0012.JPG

Grad Jastrebarsko

Ukupno 3444 svjetiljke zamijenjene su na području Jastrebarskog proteklih mjeseci, a vidljivo je da će uštede za gradski proračun iznositi oko 75 posto

Jastrebarsko ima novi sustav javne rasvjete. Financiran je energetskim uštedama.

Na području grada Jastrebarskog zamijenjeno je 3444 svjetiljki javne rasvjete energetski učinkovitim LED svjetiljkama, a ušteda na računu iznosi oko 75 %.

Novi sustav trošit će čak 77 % kWh električne energije manje od starog

Ukupno 3444 svjetiljke zamijenjene su na području Jastrebarskog proteklih mjeseci, a već po prvim računima nakon provedbe projekta, vidljivo je da će uštede za gradski proračun iznositi oko 75 %.

Glavni razlozi ugovaranja obnove sustava javne rasvjete, osim rasterećenja proračuna, bili su i povećanje stupnja energetske učinkovitosti i zaštita okoliša.

„Grad Jastrebarsko ovim projektom nastavlja politiku održivog i zelenog razvoja, a nastojimo i maksimalno koristiti vanjske izvore financiranja kad god je to moguće kako bismo proveli što više infrastrukturnih projekata važnih za naš grad i građane. Zamjena sustava javne rasvjete poboljšat će kvalitetu života u naseljima, povećati razinu sigurnosti u prometu, a najvažnije je reći da se sve to financira kroz uštede energije, bez dodatnog opterećenja za gradski proračun, odnosno, građane Jastrebarskog“, ističe gradonačelnik Zvonimir Novosel te naglašava kako se tim projektom mijenjaju postojeće svjetiljke, a daljnja izgradnja sustava javne rasvjete nastavit će se nakon provedbe projekta. Sustav rasvjete koji je obnovio pružatelj energetske usluge tvrtka Petrol d.o.o. trošit će 456.608 kWh električne energije godišnje, odnosno 77,4 % manje od starog sustava, te će cijelo vrijeme trajanja ugovora privatni partner održavati dio sustava koji je bio obuhvaćen mjerama poboljšanja energetske učinkovitosti.

‘Grad Jastrebarsko ovim projektom nastavlja politiku održivog i zelenog razvoja’, izjavio je gradonačelnik Zvonimir Novosel

Zamjenom zastarjele i neadekvatne rasvjete suvremenim rasvjetnim tijelima, postići će se zadovoljavajuća rasvijetljenost i značajno smanjiti potrošnja električne energije i emisija CO2. Ukupna vrijednost ugovorene usluge iznosi 1,5 milijuna eura + PDV, a projekt se u potpunosti financira putem ESCO modela, odnosno, Grad pružatelju usluge koji je odabran nakon provedenog postupka javne nabave (Petrol d.o.o.) plaća mjesečnu naknadu na temelju ušteda na potrošnji električne energije.

Uslijed ostvarenih financijskih ušteda, Grad Jastrebarsko isplatit će kompletno ulaganje u sustav javne rasvjete za 6 godina bez ikakvog zaduživanja, jer sve radove i opremu financira privatni partner koji svoju uslugu naplaćuje od verificiranih financijskih ušteda.

Tvrtka Petrol d.o.o. je provedbom ovog ugovora ugradila svjetiljke najnovije generacije vrhunskih svjetskih proizvođača koje odlikuju vrlo dug vijek, otpornost na vremenske neprilike kao i najkvalitetniji ugrađeni materijali. Sve svjetiljke su usklađene sa zakonskom regulativom Republike Hrvatske po pitanju svjetlosnog onečišćenja, čime se doprinosi zaštiti okoliša kao i komforu svih sudionika u prometu. Sve ugrađene svjetiljke imaju mogućnost naknadnog spajanja na centralni sustav upravljanja rasvjetom koji je također implementiran provedbom mjera energetske učinkovitosti, a koji trenutno upravlja svjetiljkama na državnoj prometnici DC1 i obilaznici u gradskom naselju Jastrebarsko. Na sustav centralnog sustava upravljanja dodani su i kontroleri (brojači prometa, radarski detektori, itd.) koji samostalno (ovisno o prometnom opterećenju) upravljaju radom svjetiljki. Svjetiljke koje trenutno nisu spojene na centralni sustav upravljanja, samostalno upravljaju svojim svjetlosnim intenzitetom, snagom i potrošnjom po unaprijed određenom režimu rada poradi ostvarivanja ušteda (energije i novca) u periodima kada je prometa opterećenja niže (kroz kasnu noć) što čini novi sustav javne rasvjete veoma energetski učinkovitim.

Zamjena sustava javne rasvjete tek je jedan od projekata pametnog upravljanja prirodnim resursima koje provodi Grad Jastrebarsko.

„Naš kraj obiluje prirodnim ljepotama, izvorima čiste vode i dobrom kvalitetom zraka. Promišljajući i planirajući o rješenjima kojima ćemo to očuvati, brinemo se i o nasljeđu generacija koje tek dolaze, a koje od malih nogu učimo brizi i poštovanju prema prirodi i okolišu“, ističe gradonačelnik Novosel.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.