Jandroković: “Demografski problemi ne muče samo Hrvatsku, već cijelu zapadnu civilizaciju”

Autor:

11.12.2023., Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovic primio je danas Betlehemsko svjetlo mira od izaslanstva Saveza izvidjaca Hrvatske koje ga tradicionalno unosi u Hrvatski sabor. Nakon ceremonije predsjednik Sabora Gordan jandrokovic obratio se medijima i komentirao aktualna dogadjanja.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da demografski problemi ne muče samo Hrvatsku, već cijelu zapadnu civilizaciju, ustvrdivši da su “konzumerizam i uživanje u životu uzeli maha, što je Europu gurnulo u inferiornu poziciju u odnosu na ostatak svijeta”

“To nije samo hrvatski problem, to je problem koji muči cijelu zapadnu civilizaciju gdje je očito konzumerizam i uživanje u životu uzelo toliko maha, da je Europu gurnulo u neku inferiornu poziciju kada je pitanju demografija, u odnosu na druge dijelove svijeta”, kazao je Jandroković u Hrvatskom saboru govoreći o međunarodnoj konferenciji o demografskim problemima u Europi koju je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Premda je država poduzela jako puno demografskih mjera, Jandroković ističe da treba uzeti u obzir i osobne odabire mlađih generacija, koje danas drugačije gledaju na svijet u odnosu na generacije svojih roditelja.

“Mlađi su ljudi jako izloženi zahtjevima za poslovnom aktivnošću i nešto lagodnijim životom. Oni koji će htjeti odabrati takav način života, da imaju dvije, troje ili više djece, za to će se odlučiti bez obzira na potpore koje država pruža ili ne. A bit će i onih koji će se odlučiti za samački život ili život s jednim djetetom”, kazao je.

 

Ukoliko Hrvatska želi zadržati gospodarski rast, morat će imati dovoljno radne snage. Međutim, Jandroković napominje da nje nedostaje u onim sektorima gdje je zemlja iznimno snažna kao što su turizam i građevina.

“Donedavno to nije bilo toliko vidljivo jer su dolazili ljudi iz susjednih zemalja, iz sličnog civilizacijskog svijeta, koji su u velikoj mjeri dijelili vrijednosti karakteristične za Hrvatsku. Danas nam dolaze radnici s drugačijim navikama, drugačijim običajima i drugačijom tradicijom, stoga će bit veliki izazov socijalizirati te ljude da prihvate vrijednosti koje karakteriziraju Hrvatsku kao državu i kao društvo”, rekao je predsjednik sabora.

Neke zapadne zemlje već desetljećima provode procese socijalizacije i integracije, no Jandroković je ocijenio da su ti procesi bili samo djelomično uspješni.

Predsjednik Hrvatskog sabora podržao je najavu ministra obrane Ivana Anušića o podizanju dobne granice za odlazak u vojnu mirovinu s 45 na 50 godina. S obzirom da se mnoge zemlje dodatno naoružavaju, smatra da je važno imati dobro posložene Oružane snage.

“Ograničenje na 45 godina došlo je u vremenu kad smo u Oružanim snagama imali previše vojnih osoba. Budući da danas nije takva situacija, postoji potreba da se dobna granica digne na 50 godina”, kazao je.

Jandroković je također pozvao na izbacivanje nasilja iz sporta i navijanja, a fizičke i verbalne napade pojedinih Bad Blue Boysa na novinare, nakon slijetanja u zagrebačku zračnu luku iz Grčke, nazvao je “nekorektnim ponašanjem koje šteti imidžu navijača”

“Mi svi zajedno moramo raditi na navijačkoj kulturi. Nogomet u Hrvatskoj raste, čak i ovaj klupski, sve je više publike na stadionima”, poručio je Jandroković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.